Regio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Icoontje doorverwijspagina Zie Regio (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Regio.
Europese regio's.

Een regio (ook wel streek, gewest of (meer algemeen) gebied) is een geografisch gebied aaneengesloten met een bepaald taalkundig, cultureel, demografisch en/of institutioneel karakter, al dan niet erkend door de officiële instanties.

Regio's kunnen landstreken zijn zoals de Betuwe, Twente, het Hageland, West-Friesland, de Westhoek of Parkstad Limburg. Regio's kunnen ook institutionele deelstaten zijn, zoals Beieren, Utrecht, Florida of West-Australië. Of taalgebonden gebieden of beide zoals Bretagne, Vlaanderen en Catalonië. Frankrijk is verdeeld in 22 regio's (régions).

Vaak is er overlap tussen regio's en kunnen kleinere regio's in grotere vervat zitten.

In België wordt officieel de term gewest (région in het Frans) gebruikt voor het Vlaams, het Waals en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest . Deze drie gewesten delen regionale bevoegdheden met de voor België karakteristieke Vlaamse, Franse en Duitstalige gemeenschap (communauté). Gewesten en gemeenschappen spelen hun rol binnen een afgebakend taalgebied (région liguistique).

In Italië zijn regioni bestuurlijke eenheden vergelijkbaar met onze provincies.

In de schoot van de Europese Unie is er het Europees Comité van de Regio's opgericht, dat de Europese regio's verbindt en ze een stem geeft. De EU heeft zich ook beziggehouden met het standaardiseren van deze regio's. Nu worden regio's in Europa ingedeeld in zogenaamde NUTS gebieden, gaande van NUTS 1 tot NUTS 3, en die de basis vormen van de communautaire wetgeving in verschillende landen. De NUTS dienen ook om sociaaleconomische analyses te maken en communautaire regionale statistieken te harmoniseren.

Naast het gebruik voor delen van landen, waarvan hierboven verscheidene voorbeelden werden gegeven, wordt het woord 'regio' ook gebruikt voor gebieden die juist verschillende landen omvatten, maar kleiner zijn dan een werelddeel. Voorbeelden hiervan zijn Noord-Europa, de Balkanregio en het Midden-Oosten.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]