Schildwolde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Schildwolde
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Schildwolde
Schildwolde
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Midden-Groningen
Coördinaten 53° 14′ NB, 6° 49′ OL
Algemeen
Oppervlakte 2,82 km²
Inwoners (2012) 1505 (535 inw./km²)
Foto's
Kerk van Schildwolde met de juffertoren
Kerk van Schildwolde met de juffertoren
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Schildwolde (Gronings: Schewôl) is een dorp in de gemeente Midden-Groningen in de provincie Groningen (Nederland). Het ligt in het verlengde van de plaats Slochteren, op dezelfde zandrug.

Geschiedenis[bewerken]

Stichting en klooster[bewerken]

Schildwolde wordt voor het eerst genoemd in de kroniek van Emo, abt van het klooster te Wittewierum. In 1204 wordt verwezen naar de plaats Skeldensi, waar dat jaar door Hendrik van Schildwolde met steun van zijn tante de premonstrantenzer proosdij Gratia sanctae Mariae werd gesticht als dochterklooster van de Friese abdij Mariëngaarde te Hallum. Het was een dubbelklooster (monniken en nonnen), waar later alleen nog nonnen woonden. Rond 1590 verloor het klooster door de Reformatie zijn functie; rond 1600 werden alle gebouwen afgebroken en in 1853 werd het kloosterterrein afgegraven. De buurt waar het klooster had gestaan, wordt nog steeds Het Klooster genoemd.

Hervormde kerk, pastorie en juffertoren[bewerken]

Ergens in de middeleeuwen werd een stenen kerk gebouwd in Schildwolde. Mogelijk was dit in de 13e eeuw, toen ook de nog bestaande juffertoren werd gebouwd. De kerk werd echter als hervormde kerk van Schildwolde in 1686 herbouwd op de fundamenten met gebruikmaking van stenen van het oude gebouw. In 1755 werd er een pastorie bij gebouwd, die in 1871 werd bepleisterd, gevolgd door de kerk in 1882.

In Schildwolde staat een van de drie juffertorens van de provincie Groningen. De toren van Schildwolde dateert volgens de toren zelf uit 1289, maar is waarschijnlijk ouder. De toren heeft een gemetselde spits; de laatste restauratie was in 1987. Bij een grondig onderzoek, uitgevoerd in 2013, bleek een nieuwe restauratie dringend nodig te zijn. Men is bezig de benodigde gelden bijeen te brengen.[1] De luidklok van de toren speelt een centrale rol bij de jaarwisseling. Vanaf acht uur op oudjaarsavond tot 's ochtends acht uur op Nieuwjaarsdag wordt de klok onafgebroken geluid door de bevolking. Na het luiden kan men er een drankje aangeboden krijgen: het klok(klòk)smeer. Om dit te bekostigen wordt er op oudejaarsdag in het dorp gecollecteerd door het comité Kloksmeer, bestaand uit ongetrouwde mannen uit Schildwolde. Het comité staat er ook garant voor dat de klok - met als enige onderbreking de twaalf slagen met de hand om middernacht - onophoudelijk wordt geluid. Op 31 december 1964 gebeurde dit uitluiden zo enthousiast dat de klok hier niet tegen bestand bleek en scheurde. De klok werd op kosten van een burgercomité gerepareerd en is op 26 april 1965 teruggehangen.

Andere kerken[bewerken]

In 1840 werd er een gereformeerde kerk met pastorie gebouwd. Het kerkgebouw werd in 1911 gesloopt en vervangen door een groter gebouw aan de overzijde van de Hoofdweg. Reeds in 1906 was er een nieuwe pastorie gebouwd (Hoofdweg 34). De oude pastorie bleef staan en werd later verbouwd tot winkel. De nieuwe kerk Kandelaarkerk, is ontworpen door architect Ytzen van der Veen uit Ten Boer. Sinds 1945 hebben de vrijgemaakten het gebouw in handen. De gereformeerden bouwden in 1950 de kerk De Ark aan de Hoofdweg 18, die nu wordt gebruikt door de PKN.

Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]