Sappemeer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Sappemeer
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Sappemeer
(Details)
Sappemeer
Sappemeer
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Midden-Groningen Midden-Groningen
Coördinaten 53° 10′ NB, 6° 47′ OL
Algemeen
Inwoners (1-1-2015) 8104 [1]
Overig
Postcode 9611
Belangrijke verkeersaders A7
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Sappemeer (Gronings: Sapmeer) is een plaats in provincie Groningen in Nederland. Het is ook de naam van de voormalige gemeente die in 1949 is opgegaan in de gemeente Hoogezand-Sappemeer. Sinds 1 januari 2018 behoort Sappemeer tot de op die datum ingestelde gemeente Midden-Groningen.

Geschiedenis[bewerken]

Het beeld "Veengravers" van Hans Mes herinnert aan de veenarbeiders in Sappemeer

Het dorp is genoemd naar het Sapmeer of Duivelsmeer. Dit liep (net als het Kleine Sapmeer ten zuidoosten ervan) leeg nadat in 1618 het Winschoterdiep tot aan dat meer was doorgetrokken. Het graven van het kanaal gebeurde om het veengebied ten oosten van de stad Groningen te gaan ontginnen. Het dorp is in 1621 ontstaan, toen zich er enkele verveners vestigden. Sappemeer werd het eerste centrum in de Veenkoloniën.

Sappemeer was oorspronkelijk als dorp (niet als gemeente) dan ook groter dan het naastgelegen Hoogezand. De gemeente Sappemeer telde bij de oprichting in 1795 2.077 inwoners (tegen 4.044 voor Hoogezand), hetgeen in 1859 was doorgegroeid tot 3.475, in 1899 tot 6.117 en in 1947 tot 7.224. Toen zich in Hoogezand in de 19e eeuw industrie ging vestigen, groeide het tot aan Sappemeer. In 1949 werden beide dorpen samengevoegd tot één gemeente, waarbij Hoogezand inmiddels de dominante plaats was geworden.

Geografie en geologie[bewerken]

Indeling[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Wijken en buurten in Hoogezand-Sappemeer voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Sappemeer bestaat uit de wijken en buurten Margrietpark, Sappemeer-Oost, Boswijk-Oost, Boswijk-West, Compagniesterpark, De Vosholen-Oost, Nieuw Woelwijck, Polder de Nijverheid en Sappemeer-Noord (met de buurtschappen Jagerswijk en Achterdiep).

Sappemeer ligt pal naast het Aardgasveld van Slochteren, van waaruit aardgas wordt gewonnen. Het laatste decennium doen zich geregeld aardbevingen voor[2] in het polderrijke gebied. Deze aardbevingen zouden een oorzaak voor de vele schademeldingen aan gebouwen kunnen zijn. Een relatie tussen deze feiten wordt echter per schadegeval in twijfel getrokken door de NAM.

Cultuur[bewerken]

Bezienswaardigheden[bewerken]

1rightarrow blue.svg Lijst van rijksmonumenten in Sappemeer en Lijst van gemeentelijke monumenten in Sappemeer

Verkeer en vervoer[bewerken]

In Sappemeer ligt het treinstation Station Sappemeer Oost, aan de spoorverbinding van Bad Nieuweschans en Veendam naar Groningen. Op het station stopt op door de weekse dagen 4 keer per uur een trein richting Groningen en 2 keer per uur een trein naar zowel Bad Nieuweschans als Veendam. In mei 2007 is op dit station een nieuwe glazen wachtruimte gebouwd en is er een automaat geplaatst voor de OV-chipkaart, die sinds medio 2011 in gebruik is.

Verder heeft spitsbus 174 (Groningen P+R Zernike - Veendam) een aantal stophaltes in Sappemeer. Ook spitsbus 76 (Groningen CS - Veendam) rijdt sinds begin 2011 door Sappemeer en vanaf dienstregeling 2013 niet meer door Sappemeer maar alleen door Hoogezand via Kielwindeweer naar Veendam. Servicebus 276 rijdt sinds juni 2007 van Sappemeer naar Hoogezand via de route: Gorecht - Station Martenshoek - De Hooge Meeren - Kerkstraat - Sappemeer - Station Hoogezand-Sappemeer.

Voorheen reden onder andere ook de lijnen 44, 74 en 79 door Sappemeer. Die lijnen werden opgeheven toen de parallelle spoorlijn vaker werd bediend.

Sport[bewerken]

Sappemeer heeft één voetbalvereniging genaamd HSC, bijgenaamd de zwarte kraaien.

Geboren in Sappemeer[bewerken]

Zie ook[bewerken]