Rijks Hogere Burgerschool (Sappemeer)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rijks Hogere Burgerschool
Voorgevel - Sappemeer - 20194368 - RCE.jpg
Locatie
Locatie Noorderstraat, Sappemeer
Start bouw 1868
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 22265
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Rijks Hogere Burgerschool is een voormalige school in de Nederlandse plaats Sappemeer.

Het schoolgebouw aan de Noorderstraat werd in 1868 gebouwd in de eclectische stijl en heeft een classicistische voorgevel. De voordeur werd alleen gebruikt na diploma-uitreikingen, de ingang is gelegen in de westelijke zijgevel. Op het dak staat een houten klokkentoren, met een achthoekige lantaarn met koepeldak. Het uurwerk hiervoor werd gemaakt door de Groninger H. Deutger. In de lijst boven het fronton staat "Rijks Hoogere Burgerschool".

Aletta Jacobs (door Thees Meesters, 1955) voor de RHBS

Aletta Jacobs werd volgens haar eigen Herinneringen in 1870 toegelaten als toehoorder tot deze RHBS. Zij was daarmee het eerste meisje dat een hbs bezocht. De school kreeg later haar naam. Kornelis ter Laan en Rento Hofstede Crull waren leerlingen van de RHBS. Edu Douwes Dekker (zoon van Multatuli) was er enige tijd leraar. Tot 1969 was in het gebouw het Dr. Aletta Jacobs-lyceum gevestigd.

In 1979 werd het gebouw als kantoor in gebruik genomen. De voormalige school is nu een rijksmonument. In 2010 werd het honorair consulaat van de Baltische staten in het gebouw gehuisvest.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]