School (instelling)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
School van de bevrijdingsbeweging PAIGC in de bevrijde gebieden, Guinee-Bissau, 1974.

Een school is een instelling waarin onderwijs gegeven wordt. Voor de verschillende vormen van onderwijs, zie het thema Onderwijs.

Het woord 'school' is afgeleid van het Griekse 'σχολή', dat 'vrije tijd' betekent. Onderwijs was namelijk iets waarvoor je vrije tijd moest hebben: de meeste mensen, ook kinderen, besteedden al hun tijd aan werk. De betekenis van het woord evolueerde naar de benaming voor wetenschappelijke discussies of voordrachten. In het klassieke Griekenland bestonden er geen openbare scholen: alleen welgestelde kinderen ontvingen onderwijs van privédocenten. De 'school' in Athene was Plato's Academie. In deze 'school' waren er echter geen klassen of examens. Het was een plaats waar welgestelde denkers converseerden met elkaar, met Plato's ideeën als uitgangspunt. Het Lyceum van Aristoteles was gelijkaardig, hoewel Aristoteles tweemaal daags een lezing gaf.

Vanwege de leerplichtwet gaan de meeste kinderen naar een school, hoewel ook andere vormen van onderwijs mogelijk zijn om aan de leerplicht te voldoen.

Onderscheid in scholen

In Nederland zijn de scholen ofwel openbaar (overheidsscholen) ofwel bijzonder, vanuit levensbeschouwelijke, godsdienstige of onderwijskundige achtergrond.

In Vlaanderen maakt men een gelijkaardig onderscheid tussen "officieel onderwijs" en "vrij onderwijs" in de zogenaamde onderwijsnetten.

Buiten deze indeling vallen nog de privé-scholen. (Zie ook Soorten scholen)

Organisatie van een school

Het Schoolbestuur is eindverantwoordelijk voor de school en het onderwijs dat eraan gegeven wordt. In Nederland moeten scholen een medezeggenschapsraad hebben. Dit is geregeld in de Wet Medezeggenschap op Scholen (WMS). In Vlaanderen hebben scholen een schoolraad.

In de MR of Schoolraad zijn leerkrachten en ouders vertegenwoordigd en wordt het beleid mede bepaald. Ook kunnen leerlingen vertegenwoordigd zijn.

Soorten scholen

Zie ook

Externe links

Zoek dit woord op in WikiWoordenboek