Klokkentoren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Elizabeth Tower, Londen
Uurwerk binnenin een klokkentoren

Een klokkentoren is een grote toren met één of meer (meestal vier) goed zichtbare wijzerplaten. Een van de bekendste klokkentorens ter wereld is de Elizabeth Tower van het Palace of Westminster in Londen, waarin de Big Ben zich bevindt (en daardoor ten onrechte vaak zelf de Big Ben genoemd).

Een klokkentoren hoort meestal bij een Oost-Aziatische tempel, kerk, station of een ambtelijk gebouw als een gemeentehuis of paleis. De tijdsklok is meestal verbonden met een mechanisme, zodat de tijd ook door middel van klokken (bellen) met het geluid kan worden aangegeven. De klokken geven vaak ieder uur geluid door middel van hamerslag en soms ook ieder kwartier. Sommige klokken kunnen ook een muziekstuk of een deuntje spelen.

Klokkentorens waren de allereerste mechanische uurwerken die uitgevonden zijn. Hoewel ze tegenwoordig vooral esthetische waarde hebben en hun oorspronkelijke functie zelden nog van toepassing is, droegen ze in vroegere tijden een zeer belangrijke functie. Voor het midden van de 20e eeuw had men nog nauwelijks horloges, en werden klokkentorens gebouwd bij het centrum van een plaats, zodat de tijd toch buitenshuis gezien kon worden. De wijzerplaten zijn meestal op alle vier de windrichtingen gericht.

Ook kerktorens zonder zichtbaar uurwerk worden vaak klokkentorens genoemd omdat er kerkklokken (bellen) in hangen.

Zie ook[bewerken]