Big Ben

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Big Ben
De klokkentoren van het Palace of Westminster

Big Ben is de bijnaam van de grote klok die in de klokkentoren van het Palace of Westminster in Londen hangt. Ze is zowel luidklok als slagklok. De klok is een van de zwaarste ter wereld. Rondom de klok staat het opschrift This bell was cast by George Mears of Whitechapel for the clock of the Houses of Parliament under the direction of Edmund Becket Den­ison QC in the 21st year of the reign of Queen Victoria in the year of our Lord MDCCCLVIII.

Vaak worden ook het uurwerk en zelfs de hele toren Big Ben genoemd.[1]

Big Ben is genoemd naar de politicus Benjamin Hall (1802-1867) die aanzet gaf tot de bouw van de toren en vanwege zijn rijzige gestalte Big Ben werd genoemd. De grote klok werd geïnstalleerd in 1858. Op 31 mei 1859 begon het uurwerk te tikken, om pas in 1956 voor het eerst te worden stilgezet voor onderhoud. De slagklokken klonken voor het eerst op 11 juli 1859.

Big Ben zelf slaat alleen de volle uren. De kwartieren worden geluid door een voorslag van vier kleinere klokken die eromheen hangen. Zowel de toren als het geluid van de klokken (Westminsterslag) hebben wereldwijde bekendheid verworven.

Als luidklok doet Big Ben alleen dienst in bijzondere situaties, zoals de uitvaart van een monarch, wanneer de klok het aantal levensjaren van de overledene slaat. Dit gebeurde voor het laatst in 1952, toen Big Ben 56 slagen liet horen voor koning George VI. Sindsdien heeft Big Ben alleen geluid op 27 juli 2012, ter inleiding van de Olympische Zomerspelen die dat jaar in Londen gehouden werden. Na de veertig slagen van Big Ben vielen de Londense kerkklokken in om tien minuten lang te luiden.

Big Ben en de vier andere klokken[bewerken]

Klok Toon Gewicht (kg) Middellijn (m) Klepel (kg)
Big Ben E 13 195 2,7 203
B 3 590
e 1 710
fis 1 280
gis 1 007
Melodieën van het klokkenspel

De toren[bewerken]

De klokkentoren heette oorspronkelijk St. Stephen’s Tower, maar in 2012 werd besloten de toren om te dopen in Elizabeth Tower. Dit naar aanleiding van het diamanten regeringsjubileum van Elizabeth II.[2] De toren, die vaak Clock Tower of Big Ben genoemd wordt, is ongeveer 96 m hoog en staat enigszins scheef door de vele werkzaamheden onder de grond in Londen. Dit neemt met 0,9 mm per jaar toe.[3]

Externe link

Referenties

  1. (en) Big Ben, Brittanica Online Encyclopedia
  2. Toren Big Ben heet voortaan Elizabeth Tower, Nieuwsblad.be, 26 juni 2012
  3. Big Ben staat al halve meter uit het lood, Algemeen Dagblad, 9 oktober 2011