Gemeentehuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Zie Gemeentehuis (doorverwijspagina) voor afzonderlijke gemeentehuizen
Het voormalige Raadhuis van Nieuwer-Amstel aan de Amsteldijk in Amsterdam

Een gemeentehuis (ook: raadhuis of stadhuis) is een gebouw waarin de ambtenaren van de gemeente, de burgemeester en wethouders (Nederland) of schepenen (België) werken en waar de gemeenteraad vergadert. Het gebouw is eigendom van de gemeente.

De afdeling burgerzaken, het loket waar burgers terecht kunnen voor zaken als geboorteaangiften en het afhalen van paspoorten en rijbewijzen, is vaak gevestigd in hetzelfde pand als waar de gemeenteraad vergadert maar dat is niet altijd het geval.

De afdeling raadsgriffie heeft als functie om de raad te ondersteunen bij zijn volksvertegenwoordigende, kaderstellende en controlerende functie. De taken van de griffie zijn om de administratieve, secretariële, procesondersteunende en adviserende taken op zich te nemen. De griffier is de belangrijkste adviseur voor de gemeenteraad als het gaat om de werkwijze en de procedures.

Bij een gemeente die hoofdzakelijk uit stedelijk gebied bestaat, wordt een gemeentehuis vaak het stadhuis genoemd. Daarnaast wordt het in Nederland ook wel raadhuis (het huis waar de raad vergadert), gemeentekantoor of stadskantoor genoemd.

Een deelgemeente is gevestigd in een deelgemeentekantoor. Een stadsdeel is gehuisvest in een stadsdeelkantoor.

In een gemeentehuis is meestal een trouwzaal aanwezig waar het burgerlijk huwelijk wordt voltrokken.

Alle pagina's die met Stadhuis beginnen