Stadhuis van Dordrecht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stadhuis van Dordrecht
Dordrecht, stadhuis
Locatie
Locatie Stadhuisplein, Dordrecht
Coördinaten 51° 49′ NB, 4° 40′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Stadhuis
Bouw gereed 14e-17e eeuw
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 13650
Detailkaart
Stadhuis van Dordrecht (Binnenstad)
Stadhuis van Dordrecht
Lijst van rijksmonumenten in Dordrecht
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Stadhuis van Dordrecht is een in 1383 door Vlaamse kooplieden gebouwd stadhuis in de plaats Dordrecht, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De Vlaamse kooplieden gebruikten het gebouw als markthal voor handel in lakense stoffen.

De klokken die in het gebouw hangen werden vervaardigd door Pieter van Dormer en Sloterdijck in 1449 en later nog een aantal door Gregorius Waghevens in 1514.

Sinds 1544 is het gebouw in gebruik door de bestuurders van de stad. Het plein voor het stadhuis werd in 1679 aangelegd; de gevel en trap met leeuwen dateren uit de 19e eeuw. De leeuwen zijn gemaakt door IJzergieterij L.J. Enthoven en Co, 's-Gravenhage 1841.[1]

In 1572 werd door Adriaan van Blijenburg in dit gebouw de beslissing genomen om de Staatse kant te kiezen tijdens de Tachtigjarige Oorlog, waarna de Inname van Dordrecht (1572) een feit werd.

In april 1904 voerde de destijds beroemde Harry Houdini in het stadhuis zijn boeienact uit voor een aantal hoge plaatselijke ambtsbekleders, waaronder burgemeester Alfred Rudolph Zimmerman. Houdini was toen op tournee door Nederland met zijn circus.

In 1975 is het stadsbestuur verhuisd naar het stadskantoor aan de Spuiboulevard en wordt het gebouw gebruikt voor evenementen, zoals voor huwelijksceremonies.

Zie de categorie Stadhuis (Dordrecht) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.