Stadhuis van Dordrecht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Stadhuis van Dordrecht
Voorgevel stadhuis in de avondschemering
Voorgevel stadhuis in de avondschemering
Locatie Stadhuisplein, Dordrecht
Oorspronkelijke functie Stadhuis
Bouw gereed 14e-17e eeuw
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 13650
Lijst van rijksmonumenten in Dordrecht
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Stadhuis van Dordrecht is een stadhuis in de Zuid-Hollandse plaats Dordrecht en werd in 1383 door Vlaamse kooplieden gebouwd. Zij gebruikten het gebouw als markthal voor handel in lakense stoffen.

De klokken die in het gebouw hangen werden vervaardigd door Pieter van Dormer en Sloterdijck in 1449 en later nog een aantal door Gregorius Waghevens in 1514.

Sinds 1544 is het gebouw in gebruik door de bestuurders van de stad. Het plein voor het stadhuis werd in 1679 aangelegd; de gevel en trap met leeuwen dateren uit de 19e eeuw.De leeuwen zijn gemaakt door IJzergieterij L.J. Enthoven en Co, 's-Gravenhage 1841.[1]

In 1572 werd in dit gebouw de beslissing genomen door Adriaan van Blijenburg om de Staatste kant te kiezen tijdens de Tachtigjarige Oorlog, waarna de Inname van Dordrecht (1572) een feit werd.

In april 1904 voerde de destijds beroemde Harry Houdini zijn boeien act uit voor een aantal plaatselijke hoge ambtsbekleders, waaronder burgemeester Alfred Rudolph Zimmerman in het stadhuis. Houdini was toen op tournee door Nederland met zijn circus.

Sinds 1975 is het stadsbestuur verhuist naar het stadskantoor op de Spuiboulevard, en word het gebouw gebruikt voor evenementen, zoals voor huwelijk ceremonies.

Dordrecht, stadhuis
Bronnen, noten en/of referenties