Raadhuis van Wrocław

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Raadhuis van Wrocław

Het raadhuis van Wrocław (Pools: Ratusz we Wrocławiu, Duits: Breslauer Rathaus) is een bekend gebouw in de Silezische stad Wrocław (tot 1945 Breslau). Het gebouw werd gebouwd in de dertiende eeuw, in het midden van het marktplein. De rijk versierde oostkant met de astronomische klok uit 1580 wordt in veel publicaties over de stad vertoond.

Het maaswerk en de pinakels werden rond 1500 aangebracht. De zuidkant met meerdere erkers dateren uit de tweede helft van de 15de eeuw, hier zijn sculpturen aangebracht die handelen over het stadsleven in de middeleeuwen. De toren werd aan het einde van de zestiende eeuw in Renaissance-stijl gebouwd en is 66 meter hoog.

Van 1860 tot 1863 werd langs het raadhuis een nieuw stuk gebouwd in nieuwgotiek. in 1865 werd het raadhuis gerestaureerd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw zwaar beschadigd en later tussen 1949 en 1953 heropgebouwd onder leiding van Marcin Bukowski.

In het gebouw is een kunstmuseum ondergebracht. In de kelder van het gebouw bevindt zich een horecazaak die al sinds 1275 bestaat.