Stadhuis van Tholen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stadhuis van Tholen

Het Stadhuis van Tholen is het voormalige stadhuis van de stad Tholen in de Nederlandse provincie Zeeland, gelegen aan Hoogstraat 12.

Het gebouw, in laatgotische stijl, werd gebouwd omstreeks 1475, dat is na de grote stadsbrand van 1452. Voordien stond een schepenhuis op dezelfde plaats. Het is niet precies bekend wie de bouwmeester was. Dit kan Andries Keldermans of Everaert Spoorwater geweest zijn.

De betrekkelijk smalle gevel is voorzien van kantelen, waarop zich leeuwen bevinden die elk een wapenschild dragen. Hierboven rijst een zeshoekig torentje. De gevel bevat acht beeldnissen, maar waarschijnlijk hebben daar nooit beelden in gestaan.

In 1758 werd een bordes met trap toegevoegd in Lodewijk XV-stijl. Dit was een ontwerp van Lodewijk Muts.

In het torentje hangt een carillon waarvan de oudste klok uit 1458 stamt en van 1624-1627 werden nog negen klokken toegevoegd, gegoten door Michael Burgerhuys. Ook omstreeks 1955 en in 1987 werden nog klokken toegevoegd.

Het interieur omvat een grote hal en een overwelfd deel dat de onderbouw van het torentje vormt. In het gebouw bevindt zich een beulszwaard uit de 2e helft van de 16e eeuw, een schilderij Het laatste oordeel van omstreeks 1530, en een schilderij Salomo's oordeel van 1618.

De naastgelegen panden werden in de 18e eeuw aan het stadhuis toegevoegd. Zo werd het rechter pand, dat uit de 17e eeuw stamt, in 1764 aangekocht. Het linker pand was 18e-eeuws en werd in 1884 grotendeels afgebroken, op één travee na.

Zie de categorie Stadhuis, Tholen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.