Stadhuis van Den Haag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stadhuis van Den Haag
Het stadhuis gezien vanaf het Nederlands Dans Theater aan het Spui
Locatie
Locatie Spui/Kalvermarkt, Den Haag
Coördinaten 52° 5′ NB, 4° 19′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Stadhuis
Start bouw 1990
Bouw gereed 1995
Bouwinfo
Architect Richard Meier
Detailkaart
Stadhuis van Den Haag (Den Haag-Centrum)
Stadhuis van Den Haag
Stadhuis van Den Haag
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Den Haag

Het stadhuis van Den Haag ligt aan het Spui in Den Haag. De stad heeft in de loop der eeuwen vier verschillende stadhuizen gekend.

Het huidige stadhuis van Den Haag is gelegen aan de zuidoostzijde van de Kalvermarkt en de noordoostzijde van het Spui. Het dankt zijn bijnaam IJspaleis aan zijn witte kleur. Het kenmerkt zich ook door het atrium, het grootste van Nederland.

In hetzelfde gebouw zijn ook de Bibliotheek Den Haag en het Haags Gemeentearchief gevestigd. Een ander deel wordt commercieel verhuurd.

Aan de westzijde is tramstation Spui, en aan de noordwestzijde tramhalte Kalvermarkt-Stadhuis.

Ontstaansgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het huidige stadhuis is te danken aan Adri Duivesteijn, die eind jaren tachtig voor de PvdA wethouder stadsvernieuwing was. Zijn idee was het, het reeds bestaande plan voor herbouw van het stadhuis aan het Burgemeester de Monchyplein te vervangen door een veel ambitieuzer plan voor een stadhuis/bibliotheek in het hart van het Haagse centrum. Door de Monchy-kavel te bestemmen voor woningbouw, alle bestaande huisvesting van gemeentelijke diensten te verkopen en met een grote belegger een leaseconstructie overeen te komen moest het plan volgens Duivesteijn min of meer met gesloten beurzen te realiseren zijn. Het ABP werd hoofdaannemer en de gemeente Den Haag huurder van het nieuwe stadhuis dat zou verrijzen op een rotte open plek in het Haagse centrum, op de hoek van het Spui en de Kalvermarkt. Er werd een architectenprijsvraag uitgeschreven waarna Saubot & Julien/WZMH, Johannes Boot, Helmut Jahn, Richard Meier en Rem Koolhaas hun plannen indienden.

De Amerikaan Richard Meier won uiteindelijk de prijsvraag. Met het ontwerp werd in 1986 begonnen. Het werd gebouwd in de periode 1990-1995. De opdrachtgever tot de bouw is het ABP Pensioenfonds, de aannemer Wilma Bouw. De bouwkosten bedroegen €125 miljoen,[bron?] het bruto vloeroppervlak is 131.000 m².

Monumenten[bewerken | brontekst bewerken]

Op de vierde verdieping zijn drie monumenten die herinneren aan de ambtenaren die de Tweede Wereldoorlog niet overleefden. Op 4 mei worden ze daar jaarlijks herdacht. Op dezelfde verdieping staat een borstbeeld van S.J.R. de Monchy, die in het begin van de oorlog en na de oorlog burgemeester van Den Haag was.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie The Hague City Hall van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.