Dr. Anton Philipszaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dr. Anton Philipszaal
De glazen gevel met de 'rode doos' van de eigenlijke zaal
Locatie
Locatie Spui, Den Haag
Status en tijdlijn
Huidig gebruik Theater, muziekzaal
Opening 1987
Sluiting 2015
Bouwinfo
Architect Dick van Mourik en Peter Vermeulen
De zaal na de renovatie (2010)
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Dr. Anton Philipszaal was een concertzaal en theater aan het Spuiplein in Den Haag. Het werd in hetzelfde jaar (1987) geopend als het nabijgelegen Lucent Danstheater. Het gebouw was ontworpen door de architecten Dick van Mourik en Peter Vermeulen. De zaal telde 1800 zitplaatsen.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

Vaste bespeler en opdrachtgever voor de bouw van de concertzaal was het Residentie Orkest, dat al sinds het afbranden van het Gebouw voor K & W in 1964 verlegen zat om een akoestisch bevredigende eigen concertzaal. Het financierde de bouw voor een deel zelf door gerichte publieksacties met onder meer grammofoonplaten met onbekende Nederlandse muziek.

Ontwerp[bewerken | brontekst bewerken]

Plaats van de Dr. Anton Philipszaal na de sloop; ook het Ministerie van Justitie is bijna verdwenen.

Omdat het budget voor zowel de dr. Anton Philipszaal als het Danstheater erg laag was, hadden de architecten een uitdaging om representatieve gebouwen neer te zetten.[1] Het ontwerp kenmerkte zich doordat de hoofdzaal aan de buitenzijde herkenbaar was als roze doos. Toen het stucwerk begon te bladeren is het opnieuw aangebracht, maar in een felrode kleur. De nevenfuncties bevonden zich in een schil om de doos, die ronde schil was uitgevoerd in donker glas.

Sloop[bewerken | brontekst bewerken]

In oktober 2015 werd begonnen met de sloop van de Anton Philipszaal.[2][3] Het Lucent Danstheater en de Anton Philipszaal werden gesloopt om plaats te maken voor Amare, een nieuw cultureel centrum, waarvan de opening gepland staat in 2021. Totdat Amare geopend is worden de concerten van onder meer het Residentie Orkest gegeven in het Zuiderstrandtheater. De parkeergarage werd grotendeels gehandhaafd omdat die gebruikt wordt in het nieuwe ontwerp.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]