Lucent Danstheater

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lucent Danstheater
Voormalig Lucent Danstheater (2010)
Voormalig Lucent Danstheater (2010)
Locatie
Locatie Spuiplein 150, Den Haag
Opening 1987
Sluiting 2015 (zaal), 2021 (toneel)
Bouwinfo
Architect Rem Koolhaas
Voormalig Lucent Danstheater in de nacht (2012)
Voormalig Lucent Danstheater in de nacht (2012)
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Lucent Danstheater was een theater in het Spuikwartier in Den Haag. Het werd op 9 september 1987 geopend onder de naam AT&T Danstheater. De laatste voorstelling vond er plaats op 16 mei 2015. Het bouwwerk was ontworpen door architect Rem Koolhaas. De naam was ontleend aan Lucent, het technologiebedrijf dat zich had afgesplitst van de oorspronkelijke hoofdsponsor AT&T. De theaterzaal telde 1001 stoelen. Onder de theaterzaal zat een parkeergarage.

Gebruik[bewerken]

Het was tot in 2015 de thuisbasis van het Nederlands Dans Theater, maar er werden ook opera's, familie- en kindervoorstellingen en musicals gegeven. Vorm en omvang van het toneelpodium waren gelijk aan die van het een jaar oudere Amsterdamse Muziektheater, zodat DNO-producties er gemakkelijk konden worden opgevoerd. Van die mogelijkheid is maar enkele jaren gebruikgemaakt omdat DNO in de jaren negentig besloot niet meer buiten Amsterdam op te treden.

Architectuur[bewerken]

Het theater werd met minimale middelen gebouwd in de tijd dat Den Haag de zogenoemde artikel 12-status had en dus onder financiële curatele van het Rijk stond. De architect zelf heeft in de media, naar aanleiding van de discussie over de sloop van het gebouw, ontkend dat de zaal een voorziene levensduur van ongeveer vijftien jaar had[1] en het theater bewees zijn dienst tot in 2015.

Kenmerkend aan het gebouw was de terugkeer van gebogen vormen. Zo had het uit geprofileerde staalplaten bestaande dak een golvende vorm, en was de modernistische skybar ovaalvormig. De skybar werd asymmetisch gedragen door een ronde stalen balk, die steunde op twee trek- en drukstangen. Ook de foyers hadden speelse vormen.[2] De toneeltoren droeg een schildering van Madelon Vriesendorp. Deze verving in 2008 een schildering met drie abstracte dansende figuren, eveneens naar ontwerp van Vriesendorp.[3] Het gebouw deelde de ingang, de foyer en diverse andere voorzieningen met de aanpalende Dr. Anton Philipszaal, de eveneens uit 1987 daterende concertzaal van het Residentie Orkest.

Sloop[bewerken]

In oktober 2015 werd begonnen met de sloop van het grootste deel van het Lucent Danstheater.[4] Alleen het achterste deel van het theater blijft behouden als oefenruimte voor het Nederlands Dans Theater.[5] Het Danstheater en de Dr. Anton Philipszaal werden gesloopt om plaats te maken voor een nieuw cultureel complex Amare, dat de functies van beide zalen zal overnemen. De opening staat gepland in 2021. Tot dan worden de voorstellingen gegeven in het Zuiderstrandtheater.

Zie ook[bewerken]