De Rotterdam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dit artikel gaat over een gebouw. Zie Rotterdam (doorverwijspagina) voor scheepsnamen en andere betekenissen.
De Rotterdam
De Rotterdam en de Nieuwe Maas, gezien vanuit het noordwesten.
Plaats Rotterdam (Wilhelminapier)
Coördinaten 51° 54′ NB, 4° 29′ OL
Status voltooid
Start bouw 2009
Opening 2013
Kenmerken
Gebruik appartementen, kantoor, bioscoop, winkels, fitnescentra, hotel en horeca
Hoogte constructie ±149 m
Verdiepingen 44
Vloeroppervlak 160.000 m²
Kostprijs €340 miljoen
Partijen
Architect Rem Koolhaas, Ellen van Loon en Reinier de Graaf van Office for Metropolitan Architecture
Eigenaar L'Etoile Properties
Detailkaart
De Rotterdam (Rotterdam Centrum)
De Rotterdam
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Rotterdam is een gebouw op de Wilhelminapier in Rotterdam ontworpen door het Office for Metropolitan Architecture van Rem Koolhaas en ontwikkeld door MAB Development en OVG Real Estate. Het complex staat tussen de Toren op Zuid en Cruise Terminal Rotterdam en is eind 2013 voltooid; op 21 november 2013 ontving de grootste gebruiker, de gemeente Rotterdam, de sleutel. Het ontwerp biedt ruimte aan kantoren, een hotel en appartementen. De 44 verdiepingen hebben een totaaloppervlak van circa 160 000 m².[1]

Realisering[bewerken | bron bewerken]

Het gebouw werd reeds in 1997 ontworpen door Koolhaas, Ellen van Loon en Reinier de Graaf[2]. De bouw begon pas in 2009, toen de gemeente zich verplichtte tot de huur van 25 000 m² aan kantoorruimte. Het hoogste punt, 149 meter, is eind 2012 bereikt en op 15 november 2013 was het gebouw volgens planning opleveringsklaar.[3][4][5] De totale kosten werden in 2009, bij het begin van de bouw, op 340 miljoen euro geschat.[6] Begin 2015 verwierf Rabobank het gehele complex.[7] In juni 2016 werd De Rotterdam voor een nog onbekend bedrag verkocht aan een consortium van Koreaanse beleggers.

Uiterlijk en constructie[bewerken | bron bewerken]

Het gebouw bestaat uit drie onderling verbonden torens op een gezamenlijke sokkel van dertig meter hoog die zes etages omvat.[8] De onderste twee bouwlagen vormen een grotendeels glazen plint. De torens, aangeduid als West Tower, Mid Tower en East Tower, verspringen op circa 90 meter boven het maaiveld enkele meters in verschillende richtingen, wat de windstabiliteit ten goede komt en terrassen oplevert.[9] In het oorspronkelijke ontwerp raakten de torens elkaar net niet, maar om het krachtenspel te vereenvoudigen en de constructie betaalbaar te houden zijn ze op enkele plaatsen verbonden.

De gevel biedt de mogelijkheid van natuurlijk ventileren. Aan de westgevel zijn er balkons die vanuit de appartementen bereikbaar zijn.

Gebruik[bewerken | bron bewerken]

De Rotterdam is bedoeld om te wonen, te werken en te ontspannen. Het grootste deel is bestemd voor gebruik als kantoorruimte en woontoren. Het heeft 240 appartementen, 72.000 m2 aan kantoren, conferentieruimten en een ondergrondse parkeergarage van twee bouwlagen met ruim 670 parkeerplaatsen.[9] Voorts is er het hotel nhow Rotterdam met 285 kamers; voor cafés en restaurants is 1500 m2 beschikbaar. Voor fitnessmogelijkheden is 2.500 m2 gereserveerd en voor winkels 5000 m2. De functies zijn in blokken gegroepeerd, maar de verschillende gebruikersgroepen ontmoeten elkaar op verschillende plaatsen in het gebouw, een concept dat door het architectenbureau OMA omschreven wordt als verticale stad.[10] De Rotterdam zal dagelijks door zo’n 5.000 mensen gebruikt worden[8] en met een FSI (floor space index) van 32 vormt De Rotterdam het dichtst bebouwde stukje Nederland.[11]

Afbeeldingen[bewerken | bron bewerken]

Zie ook[bewerken | bron bewerken]

Externe links[bewerken | bron bewerken]

Zie de categorie De Rotterdam van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.