Montevideo (gebouw)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Montevideo
De Montevideo
De Montevideo
Plaats Rotterdam
Coördinaten 51° 54′ NB, 4° 29′ OL
Status in gebruik
Opening 2005
Kenmerken
Gebruik woonfunctie
Hoogte constructie 139,5 / 152 m
Verdiepingen 43
Architect Mecanoo
Detailkaart
Montevideo (gebouw) (Rotterdam Centrum)
Montevideo (gebouw)
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Montevideo is een hoog gebouw met luxeappartementen en -kantoren in Rotterdam. Het gebouw is op 19 december 2005 officieel geopend en was toen de hoogste woontoren van Nederland.

De toren zelf is 139,5 meter hoog. De naam Montevideo verwijst naar het verleden, toen de Wilhelminapier nog veel pakhuizen telde, waarvan één de naam van de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo droeg. Op het dak van de toren staat een grote, driedimensionale letter -M-. Inclusief de "M" is het gebouw 152,32 meter hoog. De toren is onderverdeeld in sky, city, loft en water appartementen. Onderin het gebouw zit een restaurant van Loetje.

Het gebouw is ontworpen door Francine Houben van het architectenbureau Mecanoo. Mecanoo kreeg twee prijzen voor Montevideo: De International Highrise Award 2006 en Dedallo Minosse 2006.

Locatie[bewerken]

De Montevideo staat op de Wilhelminapier, op de Kop van Zuid vlak naast het World Port Center. Dit voormalige havengebied was jarenlang vervallen, maar wordt sinds ongeveer 2000 gerenoveerd en omgebouwd tot een gebied met kantoren, appartementen, horeca, winkels en het nieuwe Luxor Theater. De Montevideo staat naast Hotel New York, het voormalige hoofdkantoor van de Holland-Amerika Lijn.

Foto's[bewerken]

Zie ook[bewerken]