IJsseltoren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
IJsseltoren
IJsseltoren met bijgebouwen
IJsseltoren met bijgebouwen
Plaats Zwolle
Status in gebruik
Opening 2006
Kenmerken
Gebruik Kantoorruimtes ABN-AMRO
Hoogte 96 m
Verdiepingen 22
Architect René Steevensz
Eigenaar ABN-AMRO
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
IJsseltoren (2013)
IJsseltoren (2006)

De IJsseltoren is een kantoorcomplex in Zwolle. In het gebouw is het hoofdkantoor van ABN AMRO Verzekeringen[1] gevestigd, alsmede enkele afdelingen van ABN AMRO Bank (waaronder een vestiging van MeesPierson), verzekeringsmakelaar Aon Corporation en afdelingen van energieleverancier Essent. De toren ligt bij afslag 18 van de A28.

Bouw[bewerken]

Het complex IJsseltoren is in juni 2006 opgeleverd. Het is ongeveer 96 meter hoog en bestaat uit 23 [2] bouwlagen. Het complex omvat een zogenaamd podiumgebouw van 3 lagen met daarop een toren van 19 bouwlagen en twee bijgebouwen van 6 en 4 bouwlagen. Het complex is ontworpen door architect René Steevensz van PPKS Architects uit Chicago. De realisatie heeft plaatsgevonden in samenwerking met Architecten van Mourik uit Den Haag.

Rechtszaken[bewerken]

Voordat er gebouwd kon worden, moest er eerst nog een aantal rechtszaken gewonnen worden die waren aangespannen door de Vrienden van de Stadskern. Zij vonden dat het beschermde stadsgezicht aangetast zou worden doordat de toren veel hoger zou worden dan de 75 meter hoge Peperbus. De rechter oordeelde echter dat de belangengroep geen belanghebbende is, omdat de plaats van de toren te ver van de binnenstad is.

Naam[bewerken]

De naam IJsseltoren is voortgekomen uit een prijsvraag, uitgeschreven onder het personeel van ABN AMRO Verzekeringen. Naast de IJsseltoren bedacht het personeel van ABN AMRO Verzekeringen ook andere namen zoals het Zoutvaatje, de Brievenbus en de Kameel.

Invulling[bewerken]

Er werken ongeveer 1600 mensen. Ongeveer de helft hiervan werkt bij ABN AMRO Verzekeringen, de overige bij divisies van ABN AMRO Bank (o.a. het Customer Contact Center), AON en Essent.

Het complex IJsseltoren is ontworpen als multi-tenant facility, een gebouw waarin verschillende huurders faciliteiten zoals catering en beveiliging delen.

Hoogste toren van de regio[bewerken]

Het gebouw is het hoogste van Zwolle en de verre omgeving en een van de hoogste gebouwen van Noord- en Oost-Nederland. Alleen de Achmeatoren in Leeuwarden is met 115 meter een stuk hoger, de Alphatoren in Enschede is met 101 meter ook net iets hoger. In het stedelijk silhouet is de toren vooral vanaf het zuiden beeldbepalend, als men vanaf het noorden de stad binnenrijdt valt de toren minder op.

Locatie[bewerken]

De IJsseltoren bevindt zich op kantorenpark Voorsterpoort langs de A28, een park dat 29 hectare beslaat. Naar verwachting zal het kantorenpark in 2015 volgebouwd zijn.

Noten[bewerken]

  1. Delta Lloyd ABN Amro Verzekeringen Holding BV is een joint venture van de Delta Lloyd Groep (51%) en ABN AMRO (49%)
  2. IJsseltoren en Spoolderwerk Zwolle seeitfeelit.nl

Externe links[bewerken]