Hoftoren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoftoren
Hoftoren 1.jpg
Plaats Den Haag
Status In gebruik
Opening 2003
Kenmerken
Gebruik Kantoorfunctie
Hoogte constructie 142 m
Verdiepingen 31
Architect Kohn Pedersen Fox Associates
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Hoftoren in Den Haag, naast station Den Haag Centraal, is met 142 meter het twee na hoogste gebouw van Den Haag (anno 2012) . Het heeft momenteel de functie van Rijksverzamelkantoor en telt 31 etages. Onder andere het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Kansspelautoriteit, CIBG, Rijksschoonmaakorganisatie en DUO zijn hier gehuisvest. Het gebouw dat als bijnaam De vulpen heeft is eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf. Het beheer van het gebouw is belegd bij de concern dienstverlener binnen de Rijksoverheid, FMHaaglanden.

Ontwerp[bewerken]

De Hoftoren is ontworpen door architectenbureau Kohn Pedersen Fox Associates (KPF) uit New York en gebouwd door Heijmans Bouw BV te Rosmalen. Door hoogte en vorm is de wolkenkrabber gemakkelijk te herkennen in de skyline van Den Haag. Het bovenste gedeelte van de constructie heeft alleen esthetische waarde.

Door omwonenden wordt geklaagd over een hard fluitend geluid bij harde wind, dat waarschijnlijk veroorzaakt wordt door de openingen in het bovenste gedeelte van de toren. Het gebouw is onderdeel van een groter plan voor de vernieuwing van een gedeelte van het Haagse centrum waar ook project De Resident deel van uitmaakte. Deze vernieuwing beoogt een efficiënter gebruik van de schaarse beschikbare ruimte in dit deel van de binnenstad.

Constructiefout[bewerken]

Oorspronkelijk zou het gebouw circa 170 meter zijn, maar een hoge mast werd niet geplaatst. Op 9 november 2007 maakte een woordvoerder van de brandweer bekend dat windkracht 9 en hoger bij de Hoftoren tot gevaar kan leiden. In hetzelfde jaar en het jaar erop werd het gebied rond de Hoftoren meerdere malen afgezet omdat aluminium platen van de toren dreigden te vallen.[1][2] Na onderzoek bleek dat het om een structureel probleem gaat dat vooral bij harde wind opspeelt.[3]