World Port Center

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
World Port Center
World Port Center, het kantoor van Havenbedrijf Rotterdam N.V
World Port Center, het kantoor van Havenbedrijf Rotterdam N.V
Plaats Rotterdam
Coördinaten 51° 54′ NB, 4° 29′ OL
Status in gebruik
Start bouw 1998
Opening 2001
Kenmerken
Gebruik Kantoren
Hoogte constructie 124 m
Verdiepingen 32
Architect Foster + partners
Detailkaart
World Port Center (Rotterdam Centrum)
World Port Center
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het World port center is een 124 meter hoge toren in Rotterdam.

Havenbedrijf Rotterdam N.V.[bewerken]

De opdrachtgever van het World Port Center was ING Vastgoed Ontwikkeling B.V. De bouwsom bedroeg fl. 100.000.000.

De grootste gebruiker van het WPC is het Havenbedrijf Rotterdam N.V., die etage 4 t/m 19 in gebruik hebben. De etages 2 en 3 zijn in gebruik door Achmea, 20 t/m 25 zijn in gebruik van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Tevens is in het WPC de 112 meldkamer (Gemeenschappelijke Meldkamer GMK) gevestigd. De etages 26 t/m 28 werden tot 2012 gehuurd door ENECO Energie. De topetages 29 t/m 32 zijn gebouwd als conferentiezalen en staan te huur. In het gebouw is ook een calamiteitencentrum ingericht, dat bij een ramp in de haven als coördinatiecentrum wordt gebruikt. Op de begane grond is onder andere een Argentijns restaurant gevestigd. Op de eerste etage is een koffiecorner ingericht, die voor iedereen toegankelijk is.

Sinds eind 2016 werkt de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond op de 21e etage aan een nieuw GMK (Gemeenschappelijke Meldkamer). Deze meldkamer zal vanaf eind 2017 geëxploiteerd gaan worden door de LMO (Landelijke Meldkamer Organisatie). De GMK biedt ca. 50 werkplekken en is daarmee de grootste van Nederland.

Bekende architect[bewerken]

Sir Norman Foster ontwierp het gebouw van 32 verdiepingen hoog. Deze Britse architect verwierf internationale bekendheid met zijn ontwerpen voor de Luchthaven Londen Stansted, de Honkong & Shanghai Bank in Hong Kong, de uitbreiding van de Rijksdag in Berlijn en de 259 meter hoge Commerzbank in Frankfurt. Hij ontwierp in 1992 ook het masterplan van de gehele Wilhelminapier.

Foto's[bewerken]

Zie ook[bewerken]