Hofpoort (kantoortoren)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hofpoort
Hofpoort Rotterdam centrum.jpg
Plaats Rotterdam
Coördinaten 51° 56′ NB, 4° 29′ OL
Status Geopend
Start bouw 1973
Opening 1976
Kenmerken
Gebruik Kantoren
Hoogte constructie 95 m
Verdiepingen 26
Architect Piet Zanstra (ZZDP Architecten)
Eigenaar PPF Real Estate
Detailkaart
Hofpoort (kantoortoren) (Rotterdam (hoofdbetekenis))
Hofpoort (kantoortoren)
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Het Shellgebouw op het Hofplein

De Hofpoort is een 95 meter hoog kantoorgebouw aan het Hofplein in de Nederlandse stad Rotterdam. Het werd gebouwd voor de Shell naast een eerder gebouw voor die maatschappij en stond daarom eerst bekend als Shellgebouw II. Na het vertrek van Shell uit beide gebouwen in de jaren negentig stond het gebouw lange tijd leeg. In 2015-2016 werd het gerenoveerd en omgedoopt tot Hofpoort naar de in de Tweede Wereldoorlog verloren gegane Hofpoort, een van de tien stadspoorten in het 16e-eeuwse Rotterdam. Ongeveer de helft van het gebouw is nu verhuurd aan de kantoorketen Spaces.[1] het Rotterdamse architectenbureau Ector Hoogstad bezet inmiddels de bovenste etages.

Geschiedenis[bewerken]

In de periode 1956-1960 werd naar een ontwerp van architect C.A. (Kees) Abspoel (1899-1970) Shellgebouw I gebouwd aan het Hofplein. Oorspronkelijk bedacht met vijf verdiepingen, maar vanwege het snel toenemende aantal gebruikers werd het ontwerp uitgebreid tot negen verdiepingen. Onder het kantoorgebouw kwam een benzinestation van Shell. Het gebouw werd in 1989 gerenoveerd, waarbij de gevel werd voorzien van spiegelend glas. De schelp in de gevel werd in 2001 vervangen door een symbolische parel. In 2018 werd een nieuwe digitale klok geplaats; de oude was al ruim een jaar defect.

In de periode 1973-1976 werd aangrenzend Shellgebouw II gebouwd naar een ontwerp van architect Piet Zanstra (1905-2003). Opdrachtgever was het Shell Pensioenfonds, die het verhuurde aan Shell. Het gebouw werd ook voorzien van een parkeergarage voor 306 auto’s. Bij de oplevering in 1976 was er veel kritiek. Zo noemde PvdA-wethouder J. Mentink het ‘de laatste erectie van het grootkapitaal’. Hij vaardigde een bouwstop uit in het centrum van Rotterdam, maar dat duurde niet lang. Het gebouw kan inmiddels worden gezien als het begin van de verdichting van het centrum van Rotterdam door middel van hoogbouw.[2]