Erasmus MC

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Erasmus MC
Faculteit Geneeskunde met op de voorgrond het Sophia Kinderziekenhuis
Faculteit Geneeskunde met op de voorgrond het Sophia Kinderziekenhuis
Plaats Rotterdam
Land Nederland
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 28′ OL
Basisgegevens
Gesticht in 1840
Website www.erasmusmc.nl
Kenmerken
Type Universitair
Verbonden universiteit Erasmus Universiteit Rotterdam
Bedden 1320
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Het Erasmus MC is een universitair medisch centrum in Rotterdam, verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het ziekenhuis is het grootste van de acht universitair medische centra van Nederland.

Organisatie[bewerken]

Het werkterrein is breed en strekt zich uit van ziekte tot gezondheid en van individuele tot maatschappelijke gezondheidszorg. Het Erasmus MC is voortgekomen uit een fusie in 2002 van Dijkzigtziekenhuis, Sophia Kinderziekenhuis en de Daniel den Hoedkliniek met de "Faculteit der Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen" van de Erasmus Universiteit Rotterdam en is gevestigd in het centrum van Rotterdam. De locatie Daniel den Hoed bevindt zich in Rotterdam-Zuid.

Het ziekenhuis heeft 1320 bedden.[1] Als universitair medisch centrum draagt het Erasmus MC in Nederland bij aan zowel onderzoek, onderwijs als patiëntenzorg. Er werken 11.031 medewerkers (excl. medisch specialisten) en 732 medisch specialisten. Zo'n 3000 studenten geneeskunde worden in het Erasmus MC opgeleid.[2] Het heeft zowel een sector gezondheidswetenschappen en basisonderzoek als een groot aantal academische ziekenhuisfuncties. Het ziekenhuis is één van de elf traumacentra in Nederland en beschikt over een Mobiel Medisch Team. Onder de noemer 'Rotterdam wordt beter!' wordt gebouwd aan het universitair-medisch-centrum-van-de-21e-eeuw.

Het Erasmus MC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU).

Bij de centrumlocatie van het Erasmus MC ligt metrostation Dijkzigt.

Opleidingen[bewerken]

Voor studenten en medisch personeel bevindt zich in het ziekenhuis het grootste zogenaamde skills lab van de regio; hier bevinden zich replica's van een operatiekamer en een radiologieafdeling. Er kan bijvoorbeeld geoefend worden op vaardigheden als endoscopie en microhechten. Tevens zijn snijzalen aanwezig. Voor verpleegkundigen-in-opleiding zijn drie leerafdelingen aanwezig. Dit zijn de verpleegafdelingen: neurochirurgie, cardiologie en kinderoncologie.

Promoties[bewerken]

Bij het Erasmus MC vindt onderzoek plaats voor academische promoties. In 2011 ontving het Erasmus MC de Meester Kackadorisprijs vanwege de promotie van een fysiotherapeute op een acupunctuurproefschrift.

Nieuwbouw[bewerken]

De nieuwbouw van het Erasmus Medisch Centrum is gestart in mei 2009 en zal naar verwachting in december 2017 worden opgeleverd.[3] Tijdens de voorbereiding van de bouw ontstonden vragen over de financiering. Minister Ab Klink zegde 100 miljoen toe, minister Edith Schippers haalde daar in september 2014 een streep doorheen. Maar een bindend onderzoek van NautaDutilh verplichtte de Staat alsnog 235,9 miljoen euro te fourneren.[4] Kritikasters noemden de uitkomst bij voorbaat al omstreden staatssteun.[5]

Externe link[bewerken]