Bethesdaziekenhuis (Rotterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bethesdaziekenhuis
Vooraanzicht van het Bethesdaziekenhuis in 1960
Locatie
Locatie Oostmaaslaan, Kralingen, Rotterdam
Status en tijdlijn
Oorspr. functie ziekenhuis, verzorgingshuis, verpleeghuis
Huidig gebruik Gesloopt
Start bouw 1892
Sluiting Jaren 70 of 80
Afgebroken Jaren 70 of 80
Architectuur
Bouwstijl eclecticisme
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Bethesdaziekenhuis was een ziekenhuis in Rotterdam dat gevestigd was aan de Oostmaaslaan nummer 12 in de wijk Kralingen. Het Bethesdaziekenhuis was een Nederlands-hervormd ziekenhuis dat in 1892 was opgericht als een Gesticht voor chronische zieken.

Het Bethesdaziekenhuis was oorspronkelijk bedoeld als verpleeghuis voor arme chronische zieken, die gratis werden opgenomen. Nadat ook betalende patiënten werden toegelaten werden in 1895 60 bedden toegevoegd. In 1931 kreeg Bethesda een eigen operatiekamer en werd het een volwaardig ziekenhuis. Het bleef een relatief klein ziekenhuis dat zich door de bezuinigingen in de jaren zeventig genoodzaakt zag te fuseren met het eveneens hervormde Van Dam-Ziekenhuis in Rotterdam. Enkele jaren na de fusie tot het Van Dam-Bethesda Ziekenhuis is het gebouw van het Bethesdaziekenhuis gesloopt.

Op 19 september 1990 verhuisde het Van Dam-Bethesda Ziekenhuis naar een nieuw gebouw in Spijkenisse. De naam werd gewijzigd in Ruwaard van Putten Ziekenhuis. Het gebouw van het oorspronkelijke Van Dam-Ziekenhuis aan de Westersingel werd in 1990 gesloten en met uitzondering van de zusterflat gesloopt. Op de plaats van het Van Dam-Ziekenhuis staat nu het Rijndam revalidatiecentrum. Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse ging in 2013 failliet. Het ziekenhuis maakt een doorstart als Spijkenisse Medisch Centrum.[1]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]