Sophia Kinderziekenhuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sophia Kinderziekenhuis
Plaats Rotterdam
Land Vlag van Nederland Nederland
Basisgegevens
Organisatie Erasmus MC
Gesticht in 1863
Website http://www.erasmusmc.nl/sophia/
Kenmerken
Type Academisch ziekenhuis
Verbonden universiteit Erasmus Universiteit
Specialisatie(s) pediatrie
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Het Sophia Kinderziekenhuis is een voormalig zelfstandig ziekenhuis in Rotterdam.

Het kinderziekenhuis, vernoemd naar koningin Sophia, is het oudste kinderziekenhuis van Nederland. Het ontstond in 1863 aan de Hoogstraat, op de plaats van de huidige Beurstraverse. De twee ziekenzaaltjes met plaats voor 8 personen was gevestigd op de eerste etage boven een meubelwinkel.

In 1866 verhuisde het ziekenhuis naar de door de gemeente Rotterdam aangekochtte villa Belvedere aan de Dirk Smitsstraat 4. Na een bezoek in 1869 van koningin Sophia die de inrichting tot in de kleinste bijzonderheden in ogenschouw nam deed het bestuur het aanbod om de naam van Hare Majesteit aan het Kinderziekenhuis te verbinden, waarna vanaf 1870 de naam: Sophia Kinderziekenhuis op de gevel prijkte.

In 1876 werd met de bouw van een nieuw kinderziekenhuis aan de Westersingel gestart. Vanaf de ingebruikname in 1878 tot 1937 was het ziekenhuis hier gevestigd.

Na een fusie in 1934 met de Zuigelingen Vereniging Rotterdam werd in 1935 een nieuw Kinderziekenhuis gebouwd aan de Gordelweg in de Rotterdamse wijk Bergpolder waar het jarenlang gevestigd was.

In 1994 verhuisde het naar een nieuw gebouw in de wijk Dijkzigt. Sinds de fusie met enkele andere Rotterdamse ziekenhuizen aan het begin van de 21e eeuw is het een onderdeel van het Erasmus MC. Naast de directe diagnostiek en behandeling van patiënten besteedt het als academisch ziekenhuis ook aandacht aan wetenschappelijk onderzoek. Zo startte het in 1983 het grootschalige en langdurige gedragsontwikkelingsonderzoek Gedrag in Beeld.

In 2013 werd het 150-jarig bestaan gevierd. Koningin Máxima onthulde op 22 mei Sophietje, de mascotte van het kinderziekenhuis[1].