Erasmus Universiteit Rotterdam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Erasmus Universiteit Rotterdam
Erasmus University Rotterdam
EURbuilding.jpg
Latijnse naam Academia Erasmiana Roterodamensis
Motto Make it happen.
Locatie Rotterdam, Nederland
Opgericht 1913
Rector Huibert Pols
President Kristel Baele
Studenten 23.196[1]
Staf 2.823[1]
Lid van AMBA, EUA, EQUIS, AACSB
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Erasmus Universiteit Rotterdam is een universiteit in Rotterdam. De universiteit is vernoemd naar de Rotterdamse humanist Desiderius Erasmus.

De campussen zijn gelegen op twee locaties Hoboken en Woudestein. Verder is het Erasmus University College gevestigd in de voormalige gemeente bibliotheek en is er een vestiging in Den Haag (ISS International Institute of Social Studies)

De universiteit telde in 2014 23.196 studenten[1], van wie 5.814 uit het buitenland afkomstig zijn. Iets meer dan de helft van de buitenlandse studenten komt uit Europa (inclusief Rusland), 29% is van Aziatische origine, 8% komt uit Afrika, 3,5% procent uit Zuid-Amerika en bijna 4% uit Noord-Amerika.

Geschiedenis[bewerken]

Faculteitsgebouw Woudestein
Erasmus-paviljoen

De Erasmus Universiteit Rotterdam in haar huidige vorm bestaat sinds 1973. De geschiedenis grijpt terug tot 1913, het jaar waarin het particulier initiatief tot oprichting van de Nederlandsche Handels-Hoogeschool op brede steun mocht rekenen van het Rotterdamse bedrijfsleven. De wettelijke erkenning van het hoger handels- en economieonderwijs als wetenschappelijke discipline leidde in 1939 tot naamsverandering. De NHH maakte plaats voor de NEH oftewel de Nederlandsche Economische Hoogeschool.

De toenemende complexiteit van de samenleving leidde in de jaren zestig van de twintigste eeuw tot de komst van de faculteiten Rechtsgeleerdheid en Sociale wetenschappen, in latere decennia gevolgd door Wijsbegeerte, Historische en Kunstwetenschappen en Bedrijfskunde.

Vanaf 1950 spande de Stichting Klinisch Hoger Onderwijs zich in voor een volledig medisch-wetenschappelijke opleiding in Rotterdam. Met succes, want in 1966 werd van rijkswege de Medische Faculteit Rotterdam ingesteld. De huisvesting hiervoor verrees op het Hoboken terrein naast het Dijkzigtziekenhuis. Veel gebouwen op het nieuwe terrein (hoofdgebouw, aula, bibliotheek) werden ontworpen door architect Kees Elffers. In 1973 gingen de Medische Faculteit Rotterdam en de Nederlandse Economische Hogeschool samen verder als Erasmus Universiteit Rotterdam – de eerste universiteit in Nederland die is vernoemd naar een persoon.

Het Dijkzigtziekenhuis, Sophia Kinderziekenhuis en de Daniel den Hoedkliniek fuseerden in 2003 samen met de Faculteit der Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de universiteit en kregen de overkoepelende naam Erasmus MC.

Namen[bewerken]

  • 1913-1938 Nederlandsche Handels-Hoogeschool
  • 1939-1972 Nederlandsche Economische Hoogeschool
  • 1950-1966 Stichting voor Klinisch Hoger Onderwijs
  • 1966-1972 Medische Faculteit Rotterdam
  • 1973- Erasmus Universiteit Rotterdam

Kunstwerken[bewerken]

Faculteiten en instituten[bewerken]

Het Erasmus Medisch Centrum op de locatie Hoboken, gezien vanuit het Museumpark
Johan Cruijff geeft gastcollege aan de Erasmus Universiteit (1985)

De universiteit heeft zeven faculteiten en twee bijzondere instituten.[2]

Van de 24.944 studenten (peildatum 1 oktober 2014, inclusief studenten die 2 of meer studies volgen) staat iets meer dan een kwart (5.896) ingeschreven bij de Rotterdam School of Management, die daarmee de grootste faculteit van de universiteit is.[1] RSM wordt gevolgd door de Erasmus School of Economics (5.663 studenten) en de Erasmus School of Law (4.431 studenten).

Faculteiten[bewerken]

Bijzondere instituten[bewerken]


Andere instituten en scholen

Het onderwijs en onderzoek zijn geconcentreerd in vier expertisegebieden:[3]

Bekende alumni en medewerkers[bewerken]

Studentenleven[bewerken]

Het studentenleven speelt zich af bij studie- en studenten(sport)verenigingen in Rotterdam. Zie voor een opsomming:

Externe link[bewerken]