Museumpark

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Museumpark
Museumpark met museum Boijmans Van Beuningen
Type Stadspark
Locatie Rotterdam, Vlag van Nederland
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 28′ OL
Opening 1927
Beheerder Gemeente Rotterdam
Status Gereed
Detailkaart
Museumpark (Rotterdam Centrum)
Museumpark

Het Museumpark is een park in Rotterdam, gelegen tussen het Museum Boijmans Van Beuningen, de Westersingel, de Westzeedijk en het complex van het Erasmus MC. Het ligt op het Land van Hoboken, het voormalige landgoed van de familie van Hoboken, die daar woonde in de Villa Dijkzigt; in de villa is sedert 1987 het Natuurhistorisch Museum Rotterdam gehuisvest. Het park is vanaf 1927 ingericht naar het ontwerp van stadsarchitect Witteveen. Daarbij is aan de zuidzijde van de vijver in het park een monument ter herdenking van Gerrit de Jongh, oud-directeur van Gemeentewerken Rotterdam gebouwd In het park staan verschillende kunstwerken, waardoor het museumpark ook als openluchtmuseum functioneert.

Museumpark is - sedert 1992, voordien was deze weg een deel van de Mathenesserlaan - tevens de naam van de weg die langs het park loopt en zo de verbinding vormt tussen de Mathenesserlaan en de Witte de Withstraat. Het Museumpark maakt deel uit van de zogenaamde 'Kunst-As' en omvat zes op loopafstand van elkaar gelegen musea:

Het Museumpark is te bereiken met tramlijn 7. Aan de noordwestzijde van het park bevindt zich de ondergrondse parkeergarage Museumpark.

Sinds 1990 vindt hier jaarlijks het theaterfestival De Parade plaats m.u.v de jaren 2020 t/m 2023. Van 2020 t/m 2022 kon het festival hier niet plaatsvinden vanwege werkzaamheden in het park. Ook in 2023 kan het festival hier niet plaatsvinden. Ditmaal omdat de data van de Parade was gepland in Rotterdam niet beschikbaar waren in de evenementenkalender. Deze vier jaren worden daarom overgenomen door het Parktheater in Eindhoven. Als alternatief hiervoor krijgen de inwoners van Rotterdam in 2023 met hun Rotterdampas korting op de Parade in Den Haag, zodat ze er dan daar alsnog naar toe kunnen gaan.[1]

Zie de categorie Museumpark Rotterdam van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.