Museumpark

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Museumpark
Museumpark met museum Boijmans Van Beuningen
Museumpark met museum Boijmans Van Beuningen
Type Stadspark
Locatie Rotterdam, Vlag van Nederland
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 28′ OL
Opening 1927
Beheerder Gemeente Rotterdam
Status Gereed
Detailkaart
Museumpark
Museumpark

Het Museumpark is een park in Rotterdam, gelegen tussen het Museum Boijmans Van Beuningen, de Westersingel, de Westzeedijk en het complex van het Erasmus MC. Het ligt op het voormalige landgoed van de familie van Hoboken, die daar woonde in de Villa Dijkzigt; in de villa is sedert 1987 het Natuurhistorisch Museum Rotterdam gehuisvest. Het park is vanaf 1927 ingericht naar het ontwerp van stadsarchitect Witteveen. Daarbij is aan de zuidzijde van de vijver in het park een monument ter herdenking van Gerrit de Jongh, oud-directeur van Gemeentewerken Rotterdam gebouwd In het park staan verschillende kunstwerken, waardoor het museumpark ook als openluchtmuseum functioneert.

Museumpark is - sedert 1992, voordien was deze weg een deel van de Mathenesserlaan - tevens de naam van de weg die langs het park loopt en zo de verbinding vormt tussen de Mathenesserlaan en de Witte de Withstraat. Het Museumpark maakt deel uit van de zogenaamde 'Kunst-As' en omvat zes op loopafstand van elkaar gelegen musea:

Het Museumpark is te bereiken met tramlijn 7.

Aan de noordwestzijde van het park bevindt zich een ondergrondse parkeergarage ten dienste van bezoekers van het Erasmus Medisch Centrum. Door de ondergrondse bouw is het park zoveel mogelijk in tact gelaten. De parkeergarage heeft een capaciteit van 1.150 auto's. Onder de inrit van de parkeergarage bevindt zich een bassin van 60 bij 35 meter om bij hevige regenval een deel van het overtollige water in het centrum van de stad op te vangen. Zodra het rioolstelsel dreigt over te lopen, wat gemiddeld zo’n vier maal per jaar gebeurt, wordt de schuif van de ondergrondse waterberging opengezet. Binnen een half uur loopt het bassin vol met zo’n tien miljoen liter water. Het rioolstelsel wordt hiermee voor een kwart ontlast. Als de regenbui voorbij is en het rioolstelsel weer ruimte heeft, wordt het bassin leeggepompt.[1]