Ad van der Steur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ad van der Steur
Reliëfafbeelding van Ad van der Steur door Katinka van Rood in de westgevel van het stadhuis van Gouda
Persoonsinformatie
Volledige naam Adrianus van der Steur
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Geboortedatum 27 september 1893
Geboorteplaats Haarlem
Overlijdensplaats 13 december 1953
Beroep Rotterdam
Architect
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Adrianus (Ad) van der Steur (Haarlem, 27 september 1893Rotterdam, 13 december 1953) was een Nederlands architect en telg uit een architectenfamilie.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Van der Steur studeerde bouwkunde aan de Technische Hogeschool Delft. Na het afronden van zijn studie in 1918 werkte hij voor de Nederlandse Spoorwegen en vanaf 1924 als architect bij Gemeentewerken Rotterdam. Zoals meer architecten in gemeentelijke en overheidsdienst werkte Van der Steur in de jaren twintig in een aan Dudok en de Amsterdamse School verwante stijl. In deze periode ontwierp hij eerst voornamelijk scholen, zoals de Johan van Oldenbarnevelt HBS (1925). Daarna realiseerde hij een aantal gebouwen in Rotterdam:

Een aantal van zijn ontwerpen staat op de Lijst van rijksmonumenten in Rotterdam.

Buiten Rotterdam ontwierp hij onder meer:

Restauraties[bewerken | brontekst bewerken]

Van der Steur was als architect betrokken bij de restauraties van beeldbepalende gebouwen in diverse steden, waaronder de raadhuizen van Gouda en Middelburg en de Laurenskerk van Rotterdam.[1]

Architectenfamilie[bewerken | brontekst bewerken]

Van der Steur is een telg uit een architectenfamilie, waarvan de leden in de architectuurboeken soms worden verward. Zijn grootvader A. van der Steur jr. (1836-1899) was architect in Haarlem. Diens zoon, de vader van Ad, J.A.G. van der Steur (1865-1945) was architect en hoogleraar in Delft. Drie zonen van J.A.G. waren ook in het bouwvak actief. Evenals Ad was zijn broer A.J. van der Steur (1895-1963) architect. Zijn andere broer J.A.G. van der Steur jr. (1899-1966) was civiel ingenieur en onder andere betrokken bij het ontwerp van de Stormvloedkering Hollandse IJssel in Krimpen aan den IJssel.

Van der Steur trouwde met Anthonia Jacoba Stoett (1896-1978); uit dit huwelijk werden een zoon (1921-2006), cardioloog, en een dochter (1924-2011), die later trouwde met een Haagse notaris, geboren, beiden in De Bilt.

In 1941 richtte Van der Steur samen met W.A.C. Herman de Groot (met wie hij het Zuiderziekenhuis ontwierp) en K.I. Ruige een eigen architectenbureau op.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Ad van der Steur van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.