Stormvloedkering Hollandse IJssel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De gerenoveerde schuif in de kering van de Hollandse IJssel te Krimpen aan den IJssel
Gesloten stormvloedkering Hollandse IJssel. Rood verlichtte Algerabrug

De Stormvloedkering Hollandse IJssel is het oudste kunstwerk van de Deltawerken.

De Stormvloedkering staat in de Hollandse IJssel vlak bij Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel. Omdat de Hollandse IJssel een belangrijke scheepvaartroute is, kon deze niet worden afgesloten met een dam. Anderzijds zou door een afsluiting de drinkwatervoorziening in een groot deel van Zuid-Holland zekerder kunnen worden door minder instroom van zout water in de polders. Daarom werd gekozen voor een stormvloedkering met twee beweegbare schuiven die tussen betonnen torens hangen. Normaal gesproken varen de schepen onder de schuiven door. Alleen in noodgevallen worden de schuiven neergelaten, waarmee de rivier volledig wordt afgesloten. Schepen (zelfs grote) kunnen dan nog passeren in een naastgelegen sluis (Algerasluis).

In januari 1954, nog geen jaar na de Watersnood werd begonnen met de eerste baggerwerkzaamheden. Op 6 mei 1958 werd de eerste schuif voor het eerst neergelaten als proef. Later dat jaar, op 22 oktober werd de Stormvloedkering Hollandse IJssel in gebruik genomen. De kering kreeg bij deze gelegenheid de naam "Algerakering", naar de twaalf dagen eerder om gezondheidsredenen afgetreden Minister van Verkeer en Waterstaat Algera.

Overige bijzonderheden[bewerken]

De twee schuiven van ruim tachtig meter breed en 11,5 meter hoog zijn ieder tussen twee torens met een hoogte van 45 meter aan staalkabels opgehangen.

Als de schuiven omhoog staan zijn de vier torens waar de schuiven tussen bevestigd zijn, blauw verlicht. Indien de schuiven naar beneden zijn, zijn de torens rood verlicht. Op deze manier is ook in het donker te zien wanneer de kering is gesloten, wat wel zo veilig is voor schepen.

Op de kering werd een weg aangelegd, de eerste verbinding tussen de Krimpenerwaard en het vasteland van Zuid-Holland. Deze verbinding maakt deel uit van de N210.

De totale kosten van de Stormvloedkering Hollandse IJssel bedroegen ongeveer veertig miljoen gulden.

Door de komst van de Maeslantkering is het achterliggende gebied nog beter beschermd maar de Stormvloedkering Hollandse IJssel is er niet overbodig door geworden. De schuiven worden eerder neergelaten bij storm en springtij dan dat de Maeslantkering zou sluiten. De kering sluit zo'n vijf tot zes keer per jaar. De beslissing om de Maeslantkering in werking te zetten wordt door computers genomen en gaat alleen dicht bij extreem gevaar, de Algerakering is dan al lang dicht. De procedure om de Maeslantkering te sluiten duurt ook veel langer en neemt vele uren in beslag, terwijl de Algerakering met een druk op de knop kan worden gesloten.

De architecten waren J.A.G. van der Steur jr. en H.G. Kroon.

Algerasluis[bewerken]

De Algerasluis bevindt zich noordwestelijk gelegen naast de stuw. Normaal gesproken varen de schepen onder de schuiven van de stuw door. Alleen in noodgevallen worden de schuiven neergelaten, waarmee de rivier volledig wordt afgesloten. Schepen kunnen dan nog passeren in een naastgelegen schutsluis met een breedte van 24 meter.

Algerabrug[bewerken]

De Algerabrug is gelegen op de westelijke zijde van de stuw en sluis. Het is de enige vaste oeververbinding van de Krimpenerwaard ten westen van de lijn Gouda-Bergambacht. De brug telt 3 rijstroken, waarvan een wisselstrook. Aan de westzijde bevindt zich een apart fietspad. De brug is een zwaar knelpunt tijdens het spitsuur. In 2009 werd de brug gerenoveerd.

Bij extreem weer (sneeuw, gladheid en windstoten) kan de brug afgesloten worden. Dit gebeurde tijdens het extreme sneeuwweer in december 2005.

Sluitingen[bewerken]

Sluiting Opening Bijzonderheden
05-12-2013 06-12-2013 Sluiting wegens zware storm en springtij[1]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
Dammen en stormvloedkering: Stormvloedkering Hollandse IJssel (1958) · Zandkreekdam (1960) · Veerse Gatdam (1961) · Grevelingendam (1965) · Volkerakdam (1969) · Haringvlietdam (1971) · Brouwersdam (1971) · Markiezaatskade (1983) · Oosterscheldekering (1986) · Oesterdam (1987) · Philipsdam (1987)
Europoortkering: Hartelkering (1997) · Maeslantkering (1997)
Sluizen: Bathse spuisluis (1987) · Roompotsluis
Wateren: Oosterschelde · Haringvliet · Krammer · Grevelingenmeer · Markiezaatsmeer · Veerse Gat · Zandkreek · Volkerak
Kunstmatig eiland: Neeltje Jans · Hellegatsplein
Bouwkunde en en fysische processen: Deltar · Zandhonger
Directie en commissie: Deltadienst · Deltacommissaris · Deltacommissie (1953) · Deltawet (1958) · Deltacommissie (2007/ 2008) · Deltawet 2010 · Deltawet (2011)
Schip: Ostrea · Cardium · Mytilus · Macoma · Wijker Rib · Johan V · Jan Heijmans
Personen: Johan van Veen · Jo Thijsse · Pieter Philippus Jansen