Kreekraksluizen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreekraksluizen
De Kreekraksluizen vanuit het zuiden bekeken
Algemene gegevens
Locatie Reimerswaal
Coördinaten 51° 27′ NB, 4° 14′ OL
Waterweg(en) Schelde-Rijnkanaal
Lengte 320 m
Breedte 24 m
Diepte Zuidzijde: - 3,20 m NAP en noordzijde - 6,25 m NAP m
Bouw
Opening 23 september 1975
Gebruik
Intensiteit 2005: 71.578 binnenvaartschepen
Kreekraksluizen (Zeeland)
Kreekraksluizen
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Kreekraksluizen zijn sluizen gelegen in het Schelde-Rijnkanaal in de gemeente Reimerswaal, in de Nederlandse provincie Zeeland. Op 23 september 1975 werden de sluizen officieel in gebruik gesteld. Dagelijks passeren binnenvaartschepen de Kreekraksluizen op weg tussen de havens van Antwerpen en Rotterdam. Op en nabij de sluis staat het Windpark Kreekraksluis.

Specificaties[bewerken | brontekst bewerken]

De Kreekraksluizen vormen de verbinding tussen het Zoommeer en de zuidelijke tak van het Schelde-Rijnkanaal. Ten zuiden van de Kreekraksluizen doorsnijdt het Schelde-Rijnkanaal Zuid-Beveland. Het complex bestaat uit twee even grote schutsluizen voor de scheepvaart met elk een totale lengte van 320 meter en een breedte van 24 meter. De sluizen zijn aangelegd als zoet-zoutscheidingssysteem. Het zoete water van het Zoommeer kan zich in principe niet vermengen met het zoute water van het kanaal. Doordat zout water een hogere dichtheid heeft dan zoet water, wordt als schepen onderweg zijn naar Rotterdam het zoute water onderaan de sluizen weggepompt, terwijl zoet water bovenlangs wordt toegevoegd. Het omgekeerde gebeurt voor schepen die onderweg zijn van het Zoommeer naar België. In 1996 is het zoet-zoutscheidingssysteem van de Kreekraksluizen uitgeschakeld en vervangen door propstroom door de inzet van een pompgemaal met een debiet van ca. 5 m³/s naar het Antwerps Kanaalpand.

Plannen[bewerken | brontekst bewerken]

In de loop van de jaren 1990 groeide het aantal schepen dat gebruik maakte van de Kreekraksluizen. Ook de grootte van de schepen, vooral containerschepen en duwbakken, nam aanzienlijk toe. In 1997 verrichtte Rijkswaterstaat een eerste verkennende studie naar de capaciteit van de Kreekraksluizen in de nabije toekomst. Een van de mogelijkheden is dat er een derde schutsluis gebouwd wordt, iets waarmee bij de bouw al rekening is gehouden.


Zie de categorie Kreekraksluizen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.