Naar inhoud springen

Beschermingsprogramma Wederopbouw 1959-1965

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het Beschermingsprogramma wederopbouw 1959-1965 is een lijst uit 2013 van 90 objecten uit de tweede helft van de wederopbouw-periode die vanaf eind 2013 zijn voorgedragen als nieuw rijksmonument. Deze lijst is opgesteld door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Een selectievoorstel is in maart 2013 door de minister van Cultuur Jet Bussemaker ter advies aangeboden aan de Raad voor Cultuur. Het is een vervolg op de Top 100 Nederlandse monumenten 1940-1958 uit 2007, die de eerste helft van de wederopbouw besloeg.

Uit circa 2,5 miljoen bouwwerken uit de betreffende periode is een beperkte topselectie gemaakt. Daarbij heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gebruikgemaakt van de inbreng van gemeenten, de erfgoedwereld en experts.[1] De voorgedragen monumenten zijn gekozen als voorbeelden van de veelzijdige geschiedenis, architectuur en kunst van vroeg-naoorlogs Nederland. Bekende bouwwerken in de selectie zijn het Evoluon in Eindhoven, de Zeelandbrug, het station van Tilburg, concertgebouw De Doelen in Rotterdam, de Europahal van de RAI en de Hilton-hotels in Amsterdam en Rotterdam.[2]

Op 26 september 2013 maakte minister Bussemaker de definitieve lijst bekend na het advies van de Raad voor Cultuur. Hierbij werd de Molukse kerk Eben Haëzer in Appingedam als 90e object aan de lijst toegevoegd.[3][4] Sommige van de monumenten op deze lijst worden géén rijksmonument. Zo werd bijvoorbeeld eind oktober 2013 bekend dat de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats in Margraten vanwege een afspraak uit 1970 met de Amerikaanse regering over volledig en onbezwaard gebruiksrecht niet als rijksmonument werd aangewezen.[5]

De lijst[bewerken | brontekst bewerken]

De lijst[6] is ingedeeld per provincie en op categorie. De categorieën zijn: onderdak, verzorgingsstaat, economie, infrastructuur, verzuiling, vorming, vrije tijd en cultuur en herdenking. In enkele gevallen valt het vermelde jaar van oplevering buiten de wederopbouwperiode, maar bepalend voor de selectie waren de bouwjaren.


Zie de categorie Beschermingsprogramma Wederopbouw 1959-1965 van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.