Jan Leupen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jan Leupen
Afbeelding gewenst
Persoonsinformatie
Nationaliteit Nederlandse
Geboortedatum 15 april 1901
Geboorteplaats Haarlem
Overlijdensdatum 28 april 1985
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Jan (Johannes) Leupen (Haarlem, 15 april 190128 april 1985) was een Nederlandse architect, graficus en schilder.

Levensloop[bewerken]

Jan Leupen studeerde aan de Technische Hogeschool van Delft in de periode 1920-1926. Gedurende zijn leven was hij voornamelijk actief in Amsterdam. In 1927 kwam hij in dienst van de Afdeling Gebouwen van de Dienst Publieke Werken (DPW) in Amsterdam als adjunct-architect. Daar raakte hij tijdens de Tweede Wereldoorlog betrokken bij het project om een volledige lijst van gebouwen in het bezit van de gemeente Amsterdam op te stellen.[1]

Werken[bewerken]

Het ontwerp voor een zittingsgebouw van de Gemeentelijke Geneeskundige en Gezondheidsdienst (GGD) aan de Eerste Helmersstraat in Amsterdam was zijn eerste zelfstandige opdracht. Een tweede gebouw voor de GGD in het Florapark en diverse schoolgebouwen in Amsterdam volgden later. Het Spinoza Lyceum (1957) aan de Peter van Anrooystraat, dat hij samen met F.H. Gerretsen ontwierp, geldt als een van zijn belangrijkste werken.

Voor de begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam ontwierp Leupen in 1938 een traditioneel aulagebouw, dat in 1939 werd opgeleverd. Het gebouw heeft een waaiervormige plattegrond. De wandschildering in de aula en de hal door Albert Muis kon pas na de Tweede Wereldoorlog aangebracht worden.

In 1947 werd Leupen hoofd van de Afdeling Gebouwen, waar hij nieuwbouwplannen uitwerkte voor een (inmiddels gesloopt) hoofdgebouw van de toenmalige Gemeentelijke Telefoondienst aan de Pieter de Hooghstraat in Amsterdam (1955).

Zijn laatste werk is de Universiteitsbibliotheek van de Universiteit van Amsterdam (1966), ontworpen in samenwerking met F.H. Gerretsen, N.G. Mayer en S. van der Woude. Het gebouw contrasteert door zijn moderne uitstraling sterk met de naastgelegen zeventiende-eeuwse grachtenpanden.

Fotogalerij[bewerken]

Externe link[bewerken]