Station Amsterdam Amstel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Amstelstation)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Amsterdam Amstel   
Amstelstation.jpg
Plaats Amsterdam
Afkorting Asa
Opening 15 oktober 1939
Perrons 2
Perronsporen 2 (trein), 2 (metro) (Sporenschema)
Spoorlijn Rhijnspoorweg
Metrolijn  51   53   54 
Tramlijn 12
Stadsbus 37 | 40 | 62 | 65 | 240 | 245
Streekbus 320  322   327 
Nachtbus  N21   N22   N23  285
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Metrovervoerder GVB
- Tramvervoerder GVB
- Busvervoerder GVB
Connexxion
Keolis
Reizigers 33.717 (2018)[1] per dag
Coördinaten 52° 21′ NB, 4° 55′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Amsterdam Amstel (Randstad (gebied))
Station Amsterdam Amstel
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Opening door koningin Wilhelmina op 15 oktober 1939.
Polygoonjournaal opening Amstelstation
Het Amstelstation kort na de bouw; circa 1940.
Het Amstelstation en de hoge gebouwen er achter.
Onder de perronkap
Perron met metrosporen
Een SLT passeert het station.
Een metrotreinstel en sneltram bij het Amstelstation.

Station Amsterdam Amstel of het Amstelstation is een trein- en metrostation in Amsterdam-Oost, gelegen aan de spoorlijn Amsterdam – Utrecht. Het stationsgebouw is gebouwd onder leiding van architect H.G.J. Schelling van de Nederlandse Spoorwegen en architect Johannes Leupen van de Gemeente Amsterdam.

Het spoorwegstation werd op 15 oktober 1939 geopend door koningin Wilhelmina als onderdeel van de Spoorwegwerken Oost, waarmee de spoorlijnen tussen het Centraal Station en Amstelstation op dijklichamen werden gelegd en alle straten met viaducten werden overbrugd. Hierdoor konden de vele overwegen vervallen die voor veel oponthoud zorgden in het oostelijk deel van de stad. Hierbij verving het Amstelstation het uit 1843 daterende Weesperpoortstation. Door de sluiting van dit kopstation hoefden treinen tussen Utrecht en Amsterdam Centraal niet meer kop te maken, wat tijdwinst opleverde op dit traject. Het Amstelstation kwam wel verder van het centrum te liggen dan het Weesperpoortstation, maar ligt wel gunstiger voor de stadsdelen Amsterdam-Oost en Amsterdam-Zuid.

In 1977 werd het Amstelstation ook een metrostation aan de Zuidoostlijn van de Amsterdamse metro. Dagelijks gaan 50.000 trein- en metroreizigers via het Amstelstation naar hun bestemming. In 2001 werd het station volledig gerenoveerd en is er een aantal winkels bij gekomen.

Kunstwerken[bewerken]

In het station zijn enkele wandschilderingen van Peter Alma uit 1939 te bewonderen. Deze wandschilderingen zijn ook als bedrukking aangebracht op de buitenste ramen van de perronoverkapping.

Verder hangt er een tegeltableau uit 1958. Dit tegeltableau is ook door Peter Alma ontworpen en vervaardigd door H. Rijneveld. Het hing tot 2003 in het inmiddels gesloopte Marnixbad. Aan de buitenkant en binnen in het gebouw staan verder nog twee beelden van Theo van Reijn uit 1939, genaamd Terugblik en Toekomst der Spoorwegen.

Sinds 2006 is het techniekgebouwtje aan het zuideinde van spoor 4 voorzien van panelen ontworpen door Serge Verheugen. In 1977 werd bij de opening van het metrostation een kunstwerk aangeboden van Rudi van de Wint getiteld "Ruimtediagonaal", een buis die diagonaal werd opgehangen aan het plafond. Dit kunstwerk is na ruim een decennium weer verwijderd.[2]

Perrons[bewerken]

Het station telt twee eilandperrons en vier sporen, waarvan de middelste twee, spoor 2 en 3, sinds 1977 in gebruik zijn voor de Amsterdamse metro. Er is een cross-platform-overstap tussen trein en metro mogelijk gemaakt. De twee perrons zijn niet even breed, in het extra brede westelijke perron lag vroeger een hellingbaan die werd gebruikt voor auto's die dan over het perron door een uitgang aan de zuidzijde de autoslaaptrein op konden rijden die op een kopspoor aan de oostzijde van het westelijke perron stond, waar toen vijf sporen lagen.

Wegens de verbouwing voor de komst van de metro werd het vertrekpunt van de autoslaaptreinen in 1972 verplaatst naar station 's-Hertogenbosch. Het westelijke spoor, dat nauwelijks werd gebruikt door normale treinen, werd weer in gebruik genomen waarna de middelste sporen door de NS buiten gebruik konden worden gesteld om plaats te maken voor de aanleg van de metrosporen.

OV-chipkaart[bewerken]

Dit station is afgesloten met OVC-poorten met een gemeenschappelijk OV-chipkaartgebied voor de twee vervoerders NS en GVB. Twee afscheidingen van het buitengebied lopen in de dwarsrichting van de hal. Er zijn aparte rijtjes poortjes per vervoerder, en ook, op de perrons, losse kaartlezers van beide vervoerders. Voor het overstappen zijn op beide perrons OV-paaltjes van beide vervoerders geplaatst.

Treinverbindingen[bewerken]

De volgende treinseries stoppen in Amsterdam Amstel:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
800 Intercity MaastrichtSittardRoermondEindhoven's-HertogenboschUtrecht CentraalAmsterdam AmstelAmsterdam CentraalAlkmaarSchagenDen Helder Rijdt niet 's avonds. Rijdt alleen in de spits van en naar Schagen. In de spitsrichting van/naar Den Helder.
2900 Intercity EnkhuizenHoornAmsterdam CentraalAmsterdam AmstelUtrecht Centraal's-HertogenboschEindhovenRoermondMaastricht Rijdt alleen 's avonds laat en op zondagochtend. Stopt niet in Zaandam. Stopt tussen Hoorn en Enkhuizen op alle tussengelegen stations.
3000 Intercity NijmegenArnhem CentraalEde-WageningenUtrecht CentraalAmsterdam AmstelAmsterdam CentraalAlkmaarDen Helder Stopt na 20.00 uur ook op Driebergen-Zeist.
3900 Intercity EnkhuizenHoornAmsterdam CentraalAmsterdam AmstelUtrecht Centraal's-HertogenboschEindhovenHeerlen Stopt niet in Zaandam. Stopt tussen Hoorn en Enkhuizen op alle tussengelegen stations. Rijdt in de vroege ochtend en 's avonds alleen 1x per uur tussen Sittard en Heerlen.
4000 Sprinter UitgeestZaandamAmsterdam CentraalAmsterdam AmstelBreukelenWoerdenGoudaRotterdam Centraal
7400 Sprinter UitgeestZaandamAmsterdam CentraalAmsterdam AmstelBreukelenUtrecht CentraalDriebergen-ZeistRhenen Rijdt alleen op werkdagen overdag, op de overige tijden vervangen door serie 7300.

Sinds 25 april 2007 reden er geen directe stoptreinen meer vanaf Amsterdam Amstel naar Utrecht Centraal, met uitzondering van enkele heel vroege en late Sprinters. Vanaf eind 2008 kwam er in de spits weer een stoptrein die echter alleen richting Amsterdam Centraal in Amsterdam Amstel stopte. Vanaf 13 december 2010 stopte de trein weer in beide richtingen. Sinds 12 december 2011 rijden er op werkdagen in de spits weer rechtstreekse sprinters naar Utrecht en sinds 12 december 2016 ook op werkdagen overdag.

Overig openbaar vervoer[bewerken]

Bij de opening in 1939 kreeg het Amstelstation een tramverbinding, de tramlijnen 5 en 25 werden toen hierheen verlengd. Voor de trams werd 'beneden' een ruim emplacement op het Julianaplein aangelegd. In 1945 keerde lijn 25 echter niet terug. In 1948 en 1949 reed er een tijdelijke tramlijn S. Sinds 1961 reed tramlijn 7 naar het station. Deze werd in 1977 opgevolgd door tramlijn 12 die sindsdien hier zijn eindpunt heeft.

Het Amstelstation is verder te bereiken met de metrolijnen 51 (IsolatorwegCentraal Station), 53 (GaasperplasCentraal Station) en 54 (GeinCentraal Station) De Amstelveenlijn is vanaf 3 maart 2019 vervangen door Metrolijn 51.

Het busstation bevond zich tot 2015 'boven' op hetzelfde niveau als het station en was te klein in omvang voor alle lijnen waarvan een aantal elders hun halte hadden. Tot de ingebruikname van de metro en later de Flevospoorlijn was het, afgezien van het Centraalstation, met rond de 20 buslijnen het drukste overstappunt van Amsterdam. Na de ingebruikname van de metro in 1977 en de Flevospoorlijn in 1987 nam het aantal streekbuslijnen af en kreeg Eurolines het oude streekbusstation tot zijn beschikking.

In 2015 werd het busstation verplaatst naar een tijdelijke locatie binnen de tramlus in verband met de bouw van een woontoren op de plaats van het oude busstation. Hiervoor moest Eurolines op 3 december 2014 uitwijken naar station Duivendrecht. Het busstation op de oude locatie aan de zuidoostzijde naast de gebouwde Amstel Tower keerde in april 2018 terug en werd uitgebreid, waarbij de bussen in de andere richting staan opgesteld dan voorheen. De doorgaande lijnen maken echter geen gebruik van het busstation en behouden vooralsnog hun oude haltes. Ook de gehele verdere stationsomgeving is ingrijpend veranderd. In augustus 2018 werd de tramlus verplaatst naar de noordoostzijde van het station op de plaats van de voormalige taxistandplaats.[3]

Tram die stopt op station Amsterdam Amstel (vanaf 22 juli 2018)
Tramlijn Maatschappij Route Bijzonderheden
12 Gvba12.svg GVB AmstelstationRivierenbuurtDe PijpMuseumpleinLeidsepleinDamCentraal Station
Bussen die stoppen op station Amsterdam Amstel (vanaf 22 juli 2018)
Platform Buslijn Maatschappij Route Soort Bijzonderheden
A3 37 GVB Metro NoordNieuwendamMuiderpoortstationAmstelstation Stadsbus
A4 40 GVB MuiderpoortstationScience Park AmsterdamAmstelstation Stadsbus
A2 62 GVB Station LelylaanStation RAIAmstelstation Stadsbus
B/C 65 GVB KNSM-eilandAmstelstationStation Zuid Stadsbus
A4 240 GVB AmstelstationScience Park Amsterdam Stadsbus Spits en middaglijn, maakt ronde om Science Park, gaat via route lijn 65 terug naar Amstelstation
C 245 GVB MolenwijkMuiderpoortstationAmstelstationSchiphol Stadsbus Drie ritten in vroege ochtend
B/C 285 GVB Centraal Station – Amstelstation – Gaasperdam Nachtbus
A5 320 Connexxion Hilversum – Blaricum – Huizen – Naarden – MuidenAmsterdam Amstelstation R-net
A6  322  Keolis Nederland Station Almere ParkwijkStation Almere PoortMuidenStation Amsterdam Amstel R-net
A7  327  Keolis Nederland Almere HavenAlmere 't OorMuidenStation Amsterdam Amstel R-net
B/C  N21  Keolis Nederland Amsterdam Leidseplein – Station Amsterdam Amstel – Muiden P+R – Almere 't Oor – Station Almere Centrum – Station Almere Buiten Nachtbus Rijdt alleen op vrijdag- en zaterdagnacht.
B/C  N22  Keolis Nederland Amsterdam Leidseplein – Station Amsterdam Amstel – Muiden P+R – Station Almere Poort – Station Almere Muziekwijk – Station Almere Centrum – Station Almere Parkwijk – Station Almere Buiten – Station Almere Oostvaarders – Station Almere Buiten Nachtbus Rijdt alleen op vrijdag- en zaterdagnacht.
B/C  N23  Keolis Nederland Amsterdam Leidseplein – Station Amsterdam Amstel – Muiden P+R – Almere ’t Oor – Almere Haven – Station Almere Centrum Nachtbus Rijdt alleen op vrijdag- en zaterdagnacht.

Voorzieningen[bewerken]

Galerij[bewerken]

Externe link[bewerken]