Almere Haven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Almere Haven
Wijk van Almere
Map NL Almere Haven.PNG
Kerngegevens
Gemeente Almere
Inwoners 22.266[1]
De haven van Almere Haven
Kerkgracht, Almere Haven

Almere Haven is een stadsdeel binnen de gemeente Almere in de Nederlandse provincie Flevoland. Het stadsdeel heeft 22.266 (1 januari 2010) inwoners[1] en ligt aan het Gooimeer. Het is naar oppervlakte gemeten het kleinste stadsdeel van Almere.

Almere Haven is het oudste gedeelte van Almere en is opgezet als bloemkoolwijk. De eerste woningen werden opgeleverd in november 1976, toen de eerste bewoners arriveerden, destijds vooral Amsterdammers. Toen werd Almere Haven nog aan elkaar geschreven, als "Almerehaven". Bij de instelling van de gemeente Almere op 1 januari 1984 werd tevens de naam van dit stadsdeel gewijzigd.

In Almere Haven wordt jaarlijks het landelijk bekende Havenfestival georganiseerd. Ook wordt de laatste jaren de Almeerse Triathlon weer in Almere Haven georganiseerd, nadat het centrum mede vanwege de grootscheepse verbouwingen aldaar, niet meer voldeed.

Het middelpunt van het stadsdeel, bevindt zich aan het Gooimeer. Hier ligt de havenkom met vele restaurantjes, en onder andere een casino en een kleine jachthaven. Het onafgebouwde kasteel Almere bevindt zich in Almere Haven.

Toekomst[bewerken]

Er worden anno 2014 plannen gemaakt voor de uitbreiding van de havenkom, waardoor een boulevard ontstaat, en kleine straatjes naar voorbeeld van de vestingstad Naarden.

Bekende inwoners[bewerken]

Wijken[bewerken]

In Almere Haven liggen de wijken:

De Steiger en De Paal zijn de grootste industrieterreinen van Almere Haven.

Openbaar vervoer[bewerken]

Almere Haven wordt bediend door stadsbussen van onder de formule Maxx en streekbussen waaronder de formule R-net. Deze bussen worden gereden door Connexxion. Ten noorden van Almere Haven bevindt zich tevens busstation ’t Oor.