Almere Haven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Almere Haven
Wijk van Almere
Kerngegevens
Gemeente Almere
Coördinaten 52°20'22"NB, 5°13'13"OL
Oppervlakte 2143 ha.  
Inwoners
(2017)
22.475[1]
De haven van Almere Haven
Kerkgracht, Almere Haven

Almere Haven is een stadsdeel binnen de gemeente Almere in de Nederlandse provincie Flevoland. Het stadsdeel heeft 22.475 (31 juli 2017) inwoners[1] en ligt aan het Gooimeer. Het is naar oppervlakte gemeten het kleinste stadsdeel van Almere.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Almere Haven is het oudste stadsdeel van Almere en is opgezet als bloemkoolwijk. De eerste woningen werden opgeleverd in november 1976, toen de eerste bewoners arriveerden, destijds vooral Amsterdammers. Ook werd dat jaar multifunctioneel gebouw De Roef geopend. Toen werd Almere Haven nog aan elkaar geschreven, als "Almerehaven". Bij de instelling van de gemeente Almere op 1 januari 1984 werd tevens de naam van dit stadsdeel gewijzigd.

In Almere Haven wordt jaarlijks het landelijk bekende Havenfestival georganiseerd. Ook wordt de laatste jaren de Almeerse Triathlon weer in Almere Haven georganiseerd, nadat het centrum mede vanwege de grootscheepse verbouwingen aldaar, niet meer voldeed.

Het middelpunt van het stadsdeel bevindt zich aan het Gooimeer. Hier ligt de havenkom met vele restaurantjes, en onder andere een casino en een kleine jachthaven. Het onafgebouwde kasteel Almere bevindt zich in Almere Haven.

Wijken[bewerken | brontekst bewerken]

In Almere Haven liggen de wijken:

De Steiger en De Paal zijn de grootste industrieterreinen van Almere Haven.

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Almere Haven wordt bediend door een stadsbus onder de formule allGo en een streekbus onder de formule R-net. Deze bussen worden gereden door Keolis Nederland. Ten noorden van Almere Haven bevindt zich tevens Busstation ’t Oor.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]