Almere Pampus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Almere Pampus
Wijk van Almere
Kerngegevens
Gemeente Almere
Coördinaten 52°22'34"NB, 5°8'28"OL
Oppervlakte 887 ha.  
Inwoners
(2017)
0[1]
Luchtfoto van Zuidelijk Flevoland
Almere Pampus (nog groen en onbebouwd) ligt in het uiterste westen van de Flevopolder. Verderop zijn het voormalige eiland Marken en Noord-Holland zichtbaar.

Almere Pampus (niet te verwarren met het eiland Pampus in de gemeente Gooise Meren waarnaar het genoemd is en op uitkijkt) is een nieuw stadsdeel in de gemeente Almere, in de Nederlandse provincie Flevoland. Almere Pampus ligt aan het IJmeer in het uiterste westen van de Flevopolder.

Almere Pampus is in de ontwerpfase, veel van de ontwikkeling hangt af van de volgende nota ruimtelijke ordening en hoe de regering zal besluiten over de verdere groei van Almere. Een groot deel van het gebied is in gebruik voor Windpark Jaap Rodenburg. Ook is hier een land art-project van Daniel Libeskind te vinden: Polderland Garden of Love and Fire (1997).

Als het stadsdeel daadwerkelijk wordt gerealiseerd, gebeurt dat mogelijk samen met een rechtstreekse IJmeerverbinding naar Amsterdam, waar een groot deel van de bevolking van Almere werkzaam is.

In 2013 besloot het Kabinet-Rutte II dat deze ontwikkelingen pas na 2025 aan de orde komen. Door de grote behoefte aan nieuwe woningen in de omgeving van Amsterdam kwam in 2020 de wens naar voren om Almere Pampus versneld aan te leggen en er zo spoedig mogelijk 25.000 woningen te realiseren.[2][3]