Kasteel Almere

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kasteel Almere
Kasteel Almere (2014)
Kasteel Almere (2014)
Locatie Almere Haven
Algemeen
Kasteeltype hedendaagse ruïne
Eigenaar Gravin bv
Gebouwd in 2000

Kasteel Almere is een half afgebouwd kasteel in de Nederlandse plaats Almere. De bouw startte in 2000 maar werd in 2002 stilgelegd, waarna het bouwwerk is verworden tot een hedendaagse ruïne. Het bevindt zich aan de Oude Waterlandseweg in Almere Haven en is zichtbaar vanaf de snelweg A6.

Historie[bewerken]

De plannen voor het bouwen van het kasteel dateren uit 1999. Het ontwerp is gebaseerd op het 13e-eeuwse kasteel Jemeppe in Hargimont (België). De eerste paal werd op 15 september 2000 geslagen. De kosten van het kasteel werden aanvankelijk op 60 miljoen gulden geschat (ruim 27 miljoen euro), later verhoogd naar 120 miljoen gulden. Vanwege financiële problemen werd het bouwproject in 2002 stilgelegd.

In 2005 werd het project opgekocht door het hiervoor opgerichte bedrijf Gravin BV. Naast een hotel en een trouwlocatie in het kasteel wilde Gravin ook huizenbouw op het terrein. Om dit laatste mogelijk te maken was echter een wijziging van het bestemmingsplan nodig. In 2008 besloot het gemeentebestuur van Almere niet in te stemmen met een voorstel daartoe.

Sinds 2013 waren er plannen om in en rond het kasteel een attractiepark met de naam WitchWorld te bouwen.[1][2] In oktober 2015 nam WitchWorld een optie tot kopen van het kasteel voor 20 miljoen euro van Gravin BV, met een ontsnappingsclausule indien de plannen voor het attractiepark financieel of politiek niet rondkomen.Aangezien de financiering van het park geheel volgens verwachting niet rond is gekomen, is het tot een echte koop nooit gekomen. [3] In november 2016 kregen de initiatiefnemers van WitchWorld meer tijd om de financiering te regelen.[4] In oktober 2018 werd het project WitchWorld stopgezet.[5]

Foto's[bewerken]