Station Schiphol Airport

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Schiphol Airport   
Schiphol-plaza-ns.jpg
Plaats Luchthaven Schiphol
Afkorting Shl
Opening 21 december 1978
Perrons 3 (Eilandperrons)
Perronsporen 6[1]
Perrontoegang roltrap, vaste trap, rolbaan en lift
Spoorlijn(en) HSL-Zuid/HSL 4
Schiphollijn
Westtak Ringspoorbaan
Stadsbus 69
Streekbus 180 | 181 | 185 | 186 | 190 | 191 | 194 | 195 | 199 | 245 | 246 | 247 | 287 | 300 | 341 | 342 | 397 | 470 | 858 (tijdens Keukenhof)
Qliner 361 & 365
Nachtbus 870 | N30 | N42 | N90 | N95 | N97
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
NS International
Thalys
- Busvervoerder Arriva
Connexxion
GVB
Reizigers 92.214 (2018)[2] per dag (NS)
Coördinaten 52° 19′ NB, 4° 46′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Schiphol Airport (Randstad (gebied))
Station Schiphol Airport
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Roltrap naar een van de perrons op Schiphol Plaza/NS
Het voormalige Station Schiphol op 12 april 1989

Station Schiphol Airport ligt in het hart van de luchthaven Schiphol in de Schipholspoortunnel. Het station werd geopend op 21 december 1978 door prinses Beatrix en prins Claus, met een opvallend volledig rond stationsgebouw. In 1995 is dit gebouw gesloopt en werd het station geïntegreerd in het luchthavengebouw (Schiphol Plaza).

Tot en met dienstregeling 2015 heette het station Schiphol. In gedrukte publicaties (dienstregelingen, vertrekstaten, mededelingen van werkzaamheden, etc.) stond er meestal een vliegtuigsymbool achter, zodat het leek of dat symbool deel uitmaakte van de naam van het station (Schiphol Schiphol aircraft silhouette.svg). De naamborden op de perrons toonden het symbool echter niet. Op 13 december 2015 is de naam van het station gewijzigd in Schiphol Airport, om dit station voor internationale reizigers herkenbaarder te maken als luchthaven.[3][4] Het vliegtuigsymbool is vervallen.

Niveaus[bewerken]

Bovengronds bevinden zich de stationsvoorzieningen (loketten, informatiepanelen, etc.) in een hal die ook door luchtreizigers wordt gebruikt en onderdeel vormt van Schiphol Plaza. Er is daar geen apart "spoorstationgebied".

De perrons bevinden zich hieronder in een verbreed gedeelte van de Schipholspoortunnel.

Geschiedenis[bewerken]

Aanvankelijk liep de verkeersweg tussen het station en de terminal door. Reizigers die per vliegtuig aankwamen en met de trein verder wilden, gingen met hellingbanen onder de weg door (omlaag - omhoog) naar het stationsgebouw en daarna weer omlaag naar het perron. In omgekeerde richting was het: omhoog van perron naar stationsgebouw, omlaag - omhoog onder de weg door en verder omhoog naar de vertrekhal. Voor al deze bewegingen waren er wel doorlopende paden beschikbaar.

In 1995 werd de verkeersweg verwijderd zodat er een gelijkvloerse verbinding ontstond tussen station en aankomsthal.

Sporen en perrons[bewerken]

Er zijn drie eilandperrons met in totaal zes sporen. Bijzonder voor dit station is dat de perrons niet alleen bereikbaar zijn via de gebruikelijke roltrappen (3 per perron), vaste trappen (1 per perron) en liften (1 per perron), maar ook via helling-rolbanen (4 per perron). De hellingbanen waren bedoeld voor reizigers om hun bagage op bagagekarretjes mee te nemen. Het gebruik van deze karretjes op perrons is later verboden en onmogelijk gemaakt door obstakels in de vorm van palen bovenaan de hellingbanen. Doordat luchtreizigers in de loop der jaren massaal gebruik waren gaan maken van rolkoffers waren bagagekarretjes niet meer zo belangrijk als voorheen.

Sinds 2006 hebben de eilandperrons 1/2 en 5/6 flexibele aankomst- en vertreksporen, d.w.z., slechts enkele minuten van tevoren wordt bepaald op welk van de twee sporen (1 of 2, respectievelijk 5 of 6), en dus aan welke zijde van het perron, een trein aankomt en vertrekt.

Geschiedenis[bewerken]

Aanvankelijk had het ondergrondse station drie sporen en twee perrons (één eilandperron met de huidige sporen 1 & 2 en een zijperron met het huidige spoor 3). In de jaren 90 is dit uitgebreid naar vier sporen. Het zijperron werd met het gereedkomen van spoor 4 uitgebreid tot (tweede) eilandperron. Uiteindelijk kwamen er na de verdubbeling van de Schipholspoortunnel sinds 2000 zes sporen en drie eilandperrons in gebruik. Tegelijkertijd is de spoorverdubbeling tot vier sporen tussen Amsterdam Riekerpolder en Hoofddorp in gebruik gekomen.

De bestaande perrons waren met ca. 340 meter al relatief lang. Ze waren daarmee al geschikt voor een Koploper-trein van 12 rijtuigen. Maar ze werden toen zodanig verlengd dat ze ook geschikt zouden zijn voor twee gekoppelde Thalys-stellen met een totale lengte van 400 meter. Ook het nieuwe eilandperron kreeg dezelfde grote lengte.

Treinverbindingen[bewerken]

Schiphol Airport is een station voor veel nationale en internationale verbindingen. De volgende treinen doen Schiphol aan in de dienstregeling 2019:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
700 Intercity Den Haag CentraalSchiphol AirportAmsterdam ZuidAlmere CentrumLelystad CentrumZwolleGroningen Vormt tussen Den Haag Centraal en Zwolle een halfuursdienst met serie 1800. Vormt tussen Lelystad Centrum en Leiden Centraal samen met de 1800 een scheve kwartierdienst met de serie 2400. Vormt tussen Zwolle en Groningen een halfuursdienst met serie 500. Stopt tussen Zwolle en Groningen alleen 's morgens vroeg en 's avonds laat op alle stations.
900 Intercity direct Amsterdam CentraalSchiphol AirportRotterdam CentraalBreda Tussen Schiphol en Rotterdam is een toeslag verschuldigd.
1000 Intercity direct Amsterdam CentraalSchiphol AirportRotterdam Centraal Tussen Schiphol en Rotterdam is een toeslag verschuldigd.
1400 Intercity Utrecht CentraalAmsterdam CentraalSchiphol AirportDen Haag HSRotterdam Centraal Nachtnet. De treinserie 21400 voor de trajectverlengingen Rotterdam Centraal – Eindhoven en Utrecht Centraal – Eindhoven rijden uitsluitend in de nachten volgend op vrijdag en zaterdag. In het eerste deel van de nachten volgend op woensdag en donderdag stopt de trein in Gouda in plaats van Delft. Daarnaast worden bussen ingezet op het traject Rotterdam Centraal – Delft – Den Haag HS.
1600 Intercity Schiphol AirportAmsterdam ZuidAmersfoortDeventerHengeloEnschede Vormt tussen Schiphol en Amersfoort een halfuursdienst met serie 11600. Vormt tussen Amersfoort en Enschede een halfuursdienst met serie 1700.
1800 Intercity Den Haag CentraalSchiphol AirportAmsterdam ZuidAlmere CentrumLelystad CentrumZwolleMeppelLeeuwarden Vormt tussen Den Haag Centraal en Zwolle een halfuursdienst met serie 700. Vormt tussen Lelystad Centrum en Leiden Centraal samen met de 700 een scheve kwartierdienst met de serie 2400. Vormt tussen Zwolle en Leeuwarden een halfuursdienst met serie 600.
2400 Intercity Lelystad CentrumAlmere CentrumAmsterdam ZuidSchiphol AirportLeiden CentraalDen Haag HSDelftRotterdam CentraalDordrecht Rijdt niet na 22:00 uur. Vormt tussen Lelystad Centrum en Leiden Centraal een scheve kwartierdienst met de series 700/1800. Vormt tussen Leiden Centraal en Dordrecht een kwartierdienst met de serie 2200.
3100 Intercity Schiphol AirportUtrecht CentraalEde-WageningenArnhem CentraalNijmegen Rijdt niet na 22:00 uur
3300 Sprinter Leiden CentraalHoofddorpSchiphol AirportZaandamPurmerendHoornHoorn Kersenboogerd Vanaf 20:00 uur niet tussen Leiden Centraal - Hoofddorp.
3500 Intercity Schiphol AirportUtrecht Centraal's-HertogenboschEindhovenHelmondVenlo
4300 Sprinter HoofddorpSchiphol AirportAmsterdam ZuidWeespAlmere CentrumAlmere Oostvaarders Enkele ritten naar Lelystad C
4600 Sprinter Den Haag CentraalLeiden CentraalSchiphol AirportAmsterdam SloterdijkAmsterdam Centraal In Amsterdam C. gekoppeld aan serie 14600 van/naar Zwolle.
5700 Sprinter Utrecht CentraalHilversumWeespAmsterdam ZuidSchiphol AirportHoofddorp Rijdt niet na 20:00 uur.
5800 Sprinter HoofddorpSchiphol AirportAmsterdam SloterdijkAmsterdam Centraal Te Amsterdam C. gekoppeld aan de 15800 van/naar Amersfoort Vathorst
9200

IC 35

Intercity direct (NS International) Amsterdam CentraalSchiphol AirportRotterdam CentraalBredaAntwerpen-CentraalMechelenBrussel-CentraalBrussel-Zuid/Midi Vier keer per dag van/naar Den Haag HS. Via HSL
Thalys 9300 Thalys (NS International) Amsterdam CentraalSchiphol AirportRotterdam CentraalAntwerpen-CentraalBrussel-ZuidParis Nord Diverse ritten alleen tussen Amsterdam en Brussel
Thalys 9900 Thalys (NS International) Amsterdam CentraalSchiphol AirportRotterdam CentraalAntwerpen-CentraalBrussel-Zuid – [ Lille Europe ] / [ Chambéry-Challes-les-EauxAlbertvilleMoutiers-Salins-Brides-les-BainsAime-La PlagneLandryBourg-Saint-Maurice ] Van december tot maart 1 trein per week naar Bourg-Saint-Maurice.
11600 Intercity Schiphol AirportAmsterdam ZuidDuivendrechtHilversumAmersfoortAmersfoort Schothorst Vormt tussen Schiphol en Amersfoort een halfuursdienst met serie 1600

Geschiedenis[bewerken]

In 1978 werd de lijn Schiphol – Amsterdam Zuid in gebruik genomen. Het station Schiphol ligt in een bijna zes kilometer lange Schipholspoortunnel onder de luchthaven. In 1981 kwam de verbinding via Hoofddorp en Nieuw-Vennep naar Leiden in gebruik. Ook werd in 1981 de Schiphollijn verlengd naar Amsterdam RAI en in 1986 kwam de verbinding via Station Amsterdam Lelylaan en Sloterdijk naar station Amsterdam Centraal tot stand. In 1993 werd er verbinding met Weesp (en verder naar Almere en Hilversum) gemaakt.

Sinds 2004 is Schiphol via de Hemboog direct bereikbaar vanuit de regio Purmerend/Hoorn, sinds 2006 ook vanuit Utrecht via de Utrechtboog.

Sinds het eind van 2009 rijden er ook hogesnelheidstreinen via de HSL-Zuid naar en via Schiphol. Deze treinen hebben als bestemmingen Antwerpen, Brussel en Parijs. In Nederland wordt daarnaast ook Rotterdam aangedaan. De Intercity direct (voorheen de Fyra) en Thalys rijden vanaf Amsterdam via het normale traject, langs Amsterdam Sloterdijk, via de Schipholtunnel naar Schiphol. Na een korte stop rijden deze treinen door om na station Hoofddorp het normale spoor te verruilen voor het spoor van de HSL-Zuid.

Busverbindingen[bewerken]

Boven op het station ligt een busstation dat wordt aangedaan door bussen van Connexxion, GVB en Arriva. Het stripbusstation telt 8 bushaltes per richting, die perrons zijn genummerd van B1 tot en met B16. Gelede bussen gebruiken twee van deze haltes.

Lijn Route Exploitant Bijzonderheden
GVB
69 Amsterdam Sloterdijk - Amsterdam-West - Schiphol-Noord - P40 - Airport/Plaza GVB
245 Amsterdam-Noord - Oost - Schiphol-Noord - Airport/Plaza - Zuid GVB Ochtenddienst
246 Amsterdam-Zeeburg - Oost - Zuid - Schiphol-Noord - Airport/Plaza - Zuid GVB Ochtenddienst
247 Amsterdam Bos en Lommer - De Baarsjes - Slotermeer - Schiphol-Noord - Airport/Plaza - Zuid GVB Ochtenddienst
Schipholnet
180 Schiphol P30 → Airport/Plaza → Knooppunt Noord → Oost → Rijk → Rozenburg → P30 Connexxion Ringlijn in één richting, tegengesteld aan lijn 181
181 Knooppunt Noord → Airport/Plaza → P30 → Rozenburg → Rijk → Oost → Knooppunt Noord Connexxion Ringlijn in één richting, tegengesteld aan lijn 180
185 Schiphol Airport/Plaza - Justitieel Complex Connexxion
186 Schiphol P30 - Airport/Plaza - P40 - Oost - Amstelveen Connexxion
190 Knooppunt Noord - P40 - Airport/Plaza - P30 Connexxion Opvullijn; rijdt 's nachts als lijn N90.
N90
191 Knooppunt Noord → Schiphol Airport/Plaza → P30 - Zuidoost Connexxion
194 Schiphol P30 → Airport/Plaza → P40 → Knooppunt Noord - Badhoevedorp - Lijnden - Amsterdam Osdorp De Aker Connexxion
195 Schiphol P30 → Airport/Plaza → P40 → Knooppunt Noord - Amsterdam Lelylaan Connexxion Rijdt 's nachts als lijn N95 in beide richtingen tussen Schiphol P30 en Amsterdam Langsom.
N95
199 Schiphol P30 → Airport/Plaza → P40 → Knooppunt Noord - Oost - Amstelveen Westwijk Connexxion
287 Schiphol Airport/Plaza - Schiphol-Rijk Connexxion Spitssneldienst
R-net
300 Amsterdam-Zuidoost - Ouderkerk a/d Amstel - Amstelveen - Schiphol Airport/Plaza - Hoofddorp - Vijfhuizen - Haarlem (- Driehuis - IJmuiden) Connexxion Rijdt 's nachts als lijn N30 van/naar IJmuiden
N30
341 Amsterdam-Zuid - Schiphol Airport/Plaza - Hoofddorp Connexxion
342 Schiphol Noord - Airport/Plaza - Aalsmeer - Uithoorn Connexxion Rijdt 's nachts als lijn N42
N42
397 (Amsterdam Centraal -) Leidseplein - Museumplein - Olympisch Stadion - Schiphol Airport/Plaza - Hoofddorp - Nieuw-Vennep Connexxion Rijdt 's nachts als lijn N97 van/naar Amsterdam Centraal
N97
470 Schiphol Airport/Plaza - De Hoek - Leimuiden - Alphen aan den Rijn Arriva Rijdt 's nachts als lijn 870 via Brugrestaurant A4.
870
Qliner
361 Schiphol Airport/Plaza - De Hoek - Nieuw-Vennep - Lisse - Sassenheim Arriva
365 Schiphol Airport/Plaza - De Hoek - Roelofarendsveen - Leiden Arriva
Keukenhofexpress
858 Schiphol Airport/Plaza - Lisse, Keukenhof Arriva Alleen tijdens openingsdagen van de Keukenhof