Station Bad Bentheim

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bad Bentheim
Deutsche Bahn AG-Logo.svg Logo NS.svg
Spoorwegstation in Duitsland
Stationsgebouw van Bad Bentheim
Stationsgebouw van Bad Bentheim
Locatie
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Nedersaksen Nedersaksen
Plaats Bad Bentheim
Adres Am Bahnhof 1
Coördinaten 52° 19′ NB, 7° 10′ OL
Gegevens
DS100-code HBTH (DB) Bh (NS)
Stationscode 248
Type Bf
Categorie 4
Perrons in gebruik 2
Perronsporen 3
Lijn(en) DB 2026 Almelo - Salzbergen
DB 9203 Gronau - Coevorden
Vervoerder(s) DB Fernverkehr
NS International
eurobahn
Station Bad Bentheim
Station Bad Bentheim
Deutsche Bahn - S-Bahn

Station Bad Bentheim is het spoorwegstation van de Duitse plaats Bad Bentheim.

Het is door de ligging als grensstation aan de spoorlijn Almelo - Salzbergen een station waar internationale treinen stoppen. Eens in de twee uur stopt hier een internationale Intercity van Amsterdam Centraal, Amersfoort en Hengelo naar Osnabrück Hbf, Hannover Hbf en Berlin Ostbahnhof en omgekeerd. Het station is zo ingericht dat NS- en DB-locomotieven - die door verschillen in elektrische spanning niet kunnen doorrijden - kunnen worden omgewisseld. Op een deel van het emplacement kan de spanning geschakeld worden tussen 1500 V gelijkspanning (Nederlands) en 15.000 V wisselspanning (Duits).

In Bad Bentheim kunnen reizigers overstappen op de door de Westfalenbahn geëxploiteerde Wiehengebirgs-Bahn, die via Rheine, Osnabrück en Herford naar Bielefeld loopt. Ook is Bentheim een belangrijke stopplaats voor de vele goederentreinen die hier passeren. De Bentheimer Eisenbahn heeft iets ten oosten van het station een apart emplacement en exploiteert de goederenspoorlijn van Bad Bentheim naar Nordhorn, Neuenhaus, Emlichheim en Coevorden.

Sinds 12 december 2010 liet Syntus, in samenwerking met de Bentheimer Eisenbahn, elk uur een trein rijden tussen Hengelo en Bad Bentheim, met een stop te Oldenzaal. Deze sloot in Hengelo aan op de intercity naar Den Haag en in Bentheim op de Duitse Regionalbahn van de Westfalenbahn naar Bielefeld. Medefinanciers waren Europese fondsen, Regio Twente, de Provincie Overijssel, de Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen, de gemeenten Oldenzaal, Hengelo, Bad Bentheim en Nordhorn, de Graafschap Bentheim en het Nederlandse Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het ging om een proef voor een periode van drie jaar. Omdat te weinig reizigers gebruik maakten van deze verbinding werd de Grensland Express eind 2013 opgeheven.

Treinverbindingen[bewerken]

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
140 / 240

IC 77

Intercity (NS International / DB Fernverkehr) Amsterdam CentraalAmersfoortDeventerHengeloBad BentheimRheineOsnabrück HbfHannover HbfBerlin HbfBerlin Ostbahnhof Rijdt elke twee uur, stopt alternerend te Bünde (Westf) of Bad Oeynhausen
20350

RB 61

Regionalbahn (eurobahn) HengeloBad BentheimRheineOsnabrück HbfBünde (Westf)HerfordBielefeld Hbf Wiehengebirgsbahn. Vanaf 14 januari 2018 van/naar Hengelo.

Trivia[bewerken]

In 2016 werden op het station de lage perrons verhoogd om de reizigers een meer gelijkvloerse opstap te bieden. Op het eerste perron werd het perron echter dusdanig opgehoogd dat de deur naar het stationsgebouw niet meer open kan. Totdat er een definitieve oplossing komt is het niet mogelijk om van het perron in het stationsgebouw te komen, behalve om door het raam te klimmen, en dient men om het station heen te lopen.[1]