Station Salzbergen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Salzbergen
Spoorwegstation in Duitsland
Stoomlocomotief 043 196-5 reed de laatste normale dienst met stoomlocomotieven in Duitsland. Deze locomotief staat als monument in Salzbergen opgesteld.
Algemeen
DS100-code HSAL
Stationscode 5476
Categorie 4
Type Bf
Vervoerder(s) eurobahn
Stationsbouw
Perrons in gebruik 2
Perronsporen 4
Spoorlijn(en)
Spoorlijn(en) DB 2026 Almelo - Salzbergen
DB 2931 Hamm - Emden
Ligging
Land Vlag van Duitsland Duitsland
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Nedersaksen Nedersaksen
Plaats Salzbergen
Adres Bahnhofstraße 2
Coördinaten 52° 19′ NB, 7° 21′ OL
Station Salzbergen (Duitsland)
Station Salzbergen
Deutsche Bahn - S-Bahn - U-Bahn
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Duitsland

Station Salzbergen (Bahnhof Salzbergen) is een spoorwegstation in de Duitse plaats Salzbergen, in de deelstaat Nedersaksen. Het station ligt aan de spoorlijn Almelo - Salzbergen en Hamm - Emden.

Het station telt vier perronsporen langs twee eilandperrons. Van deze vier sporen worden er twee gebruikt in de treindienst.

Stoomlocomotief 043 196-5[bewerken | brontekst bewerken]

Station Salzbergen is bekend doordat hier stoomlocomotief 043 196-5 is opgesteld. Het bijzondere van deze stoomlocomief is dat zij de laatste trein van de Deutsche Bahn (toen nog Deutsche Bundesbahn) trok in normale dienst. Samen met andere stoomlocomotieven werd op zondag 23 september 1977 de laatste trein gereden naar van Rheine naar Emden en terug. Op woensdag 26 oktober 1977 om 16 uur werd stoomlocomotief 043 903-4 terzijde gesteld. Deze stoomlocomotief staat nog steeds in Emden als monument. Rond middernacht werd locomotief 043 196-5 terzijde gesteld, waardoor deze locomotief in Salzbergen de laatste stoomlocomotief van DB is. Bij de stoomlocomotief is een tentoonstelling ingericht met beelden rond de tijd dat de locomotief nog reed. Het bijzondere aan deze stoomlocomotief is dat het hier om een dieselgestookte uitvoering gaat.

Treinverbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende treinseries doen station Salzbergen aan:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
RE 15 Regional-Express (Westfalenbahn) (Emden Außenhafen – ) Emden HbfLeer (Ostfriesl)Papenburg (Ems)MeppenLingen (Ems)SalzbergenRheineMünster (Westf) Hbf Emsland-Express Enkele treinen van/naar Emden Außenhafen
20350 RB 61 Stoptrein/Regionalbahn (Keolis) HengeloBad BentheimSalzbergenRheineOsnabrück HbfBünde(Westf)Bielefeld Hbf Wiehengebirgsbahn