Stoptrein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen   Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de onderstaande inhoud, of een gedeelte daarvan, samengevoegd zou moeten worden met Sprinter (treinsoort), of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt  (hier melden).
Een MW41 als stoptrein van Eeklo naar Gent-Sint-Pieters

Lokale trein (L-trein) (België) of stoptrein (Nederland), en in de volksmond ook wel stoptrein (Nederland) of boemel (België) genoemd, is een treinsoort die tijdens het afleggen van een traject naar een eindpunt in principe stopt op alle tussengelegen stations. Hierop bestaan wel uitzonderingen, op enkele minder belangrijke stations stoppen niet alle L- of stoptreinen.

De NS gebruikten de naam Sprinter in eerste instantie voor een bepaald type materieel. Vanaf 2003 werd het woord gebruikt voor steeds meer stoptreindiensten en sinds 2012 heten alle stoptreinen van de NS 'Sprinter'. Tot 1984 werd een stoptrein in België aangegeven als 'omnibus'. In 2014 zou men opnieuw een soortgelijke benaming invoeren: 'omnirail'.[bron?]

Op trajecten waarop zowel stoptreinen als IC-treinen rijden vertrekt de stoptrein meestal kort nadat de IC-trein vertrokken is, en dit over een relatief kort traject.

België[bewerken]

Gemoderniseerde MS66 in het station van Dendermonde

In België worden meestal het klassiek motorstel en de reeksen MS75 en MS86 als L-trein ingezet, alsook meer en meer de nieuwe Desiro MS08. Op niet-geëlektrificeerde trajecten rijden enkel MW41-dieseltreinen.

Nederland[bewerken]

De Nederlandse Spoorwegen (NS) hanteert sinds de NS-dienstregeling 2013 de term stoptrein als treinsoort niet meer. Voor de treinen die overal stoppen wordt de term Sprinter gehanteerd. De andere vervoerders die binnen Nederland rijden gebruiken de naam Sprinter niet. Zij hanteren de benaming stoptrein voor stoptreindiensten. Bij grensoverschrijdende lijnen wordt meestal de treinsoortnaam gebruikt van het land van bestemming.

Stoptreinen NS[bewerken]

SLT-stellen te Baambrugge. Dit type stoptrein wordt door de NS ingezet als vervanging van het oude Mat '64

Sinds 2003 wordt op een aantal trajecten in de Randstad de naam Sprinter gebruikt in plaats van stoptrein. Op deze trajecten rijden treinen van de gemoderniseerde variant van het type Stadsgewestelijk Materieel, maar ook de SLT. Vanaf 2006 zou deze verandering optreden door de inzet van nieuw materieel, maar liet op zich wachten tot 2008. Vanaf 2009 is het inzetgebied van de SLT flink uitgebreid, ten koste van de Mat '64-treinstellen. Alleen de verbindingen waar Sprintermaterieel voor beschikbaar is werden Sprinter genoemd. De afgelopen jaren is er, door aanschaf van nieuwe treinen en modernisering van bestaande, meer Sprintermaterieel beschikbaar gekomen. Sinds de NS-dienstregeling 2013 heten bij NS alle stoptreinen Sprinters, ook als er (nog) niet met Sprintermaterieel gereden wordt, inclusief de diesellijnen.

Voor stoptreindiensten werden voor 2013 met name met de treintypes Mat '64, DD-AR of de SGM ingezet op de geëlektrificeerde lijnen. Op de dienst tussen Zwolle en Groningen reden de Buffel en tegenwoordig rijden Koploper als stoptrein. Op de stoptreindienst Apeldoorn/Deventer - Almelo reed met name de Mat '64 als stoptrein. Tussen Zwolle en Emmen werd tot december 2005 de Railhopper ingezet, maar deze treinen zijn toen buiten dienst gegaan, hier reed tot 9 december 2012 Mat '64. De Mat '64-treinstellen die tussen Zwolle en Emmen reden zijn voorzien van een krachtiger aandrijving. Dit zorgt ervoor dat de treinstellen volgens hetzelfde schema kunnen rijden als de Railhopper. Sinds de nieuwe dienstregeling op 9 december 2012 is de treindienst overgenomen door Arriva die met modern GTW-materieel rijdt.

Andere stoptreinen[bewerken]

Stadler GTW van Arriva

De andere treinvervoerders die in Nederland rijden hanteren de treinsoort stoptrein wel. Uitzondering hierop vormen de grensoverschrijdende maatschappijen DB Regio, NMBS en eurobahn welke de stoptrein aanduiden als RB, L-trein of RE. Omdat de maatschappijen maar beperkt aantal types materieel hebben, worden door hetzelfde materieel zowel de stoptreindiensten als de Sneltreindiensten uitgevoerd. Niet alle maatschappijen hebben overigens Sneltreindiensten. De treintypes die gebruikt worden voor deze stoptreindiensten zijn:


Nederlandse stoptreinverbindingen zijn te vinden in de lijst van treinseries in Nederland.

Duitsland[bewerken]

Duitse Regionalbahn

De Regionalbahn is de Duitse variant van de stoptrein. Sommige S-Bahnsystemen kunnen ook als stoptreinsysteem gezien worden, hoewel het systeem per stad sterk verschilt. In sommige steden heeft het S-Bahnsysteem weer meer weg van een metrosysteem.