Lijst van treinseries in Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Intercityroutes

Hieronder volgt een lijst met de huidige treinseries in Nederland.

Elke trein die op het openbare netwerk van spoorlijnen rijdt heeft een uniek nummer. Dit nummer is te vinden in het spoorboekje, in de online NS-reisplanner (door mouseover bij de treinsoort onder reisdetails) en op het stempel van de conducteur. In Nederland worden de treinnummers van binnenlandse treinen niet vermeld op de vertrekstaten en de CTA's.

Om de treinen makkelijk te kunnen aanduiden heeft men deze nummers in series opgedeeld: treinseries. Deze nummers worden door de Nederlandse spoorbeheerder ProRail toegekend aan de betreffende exploitanten, zowel voor passagierstreinen als goederentreinen. Hierdoor kunnen geen duplicaatnummers ontstaan. Het nummer van de treinserie (de term serienummer is verwarrend, omdat dat vaak exemplaarnummer betekent) ontstaat door de laatste twee cijfers van een treinnummer in nullen te veranderen (of weg te laten). Het nummer van de treinserie is vergelijkbaar met het lijnnummer van bussen en trams, met het verschil dat de spoorwegen deze nummers niet zo duidelijk aan het publiek communiceren. Sommige vervoerders kennen echter zelf een lijnnummer toe aan hun treindiensten, dat volledig losstaat van het nummer van de treinserie.

De treinnummers bestaan uit het nummer van de treinserie, waarbij de twee nullen in een volgnummer zijn veranderd. In de regel is het treinnummer even in de ene richting en oneven in de andere richting. Steeds na een half uur is het treinnummer 2 hoger, zodat er net genoeg nummers beschikbaar zijn voor alle treinen van een halfuursdienst. Een uitzondering is treinserie 14100; deze rijdt als enige elk kwartier, maar alleen in de spits.

Dit patroon geldt niet voor internationale treinen.

Elk treinstel, elke locomotief, elk rijtuig en elke losse wagon heeft zijn eigen nummer. Deze nummers zijn te vinden in de lijst van Nederlands spoorwegmaterieel en hebben niets te maken met de nummers in onderstaande tabel.

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
100

ICE 43

InterCityExpress (NS International) [ Amsterdam CentraalUtrecht CentraalArnhem CentraalOberhausen HbfDuisburg HbfDüsseldorf Hbf ] / [ Hannover HbfMinden (Westf)HerfordBielefeld HbfGütersloh HbfHamm (Westf)Hagen HbfWuppertal Hbf ] – Köln HbfSiegburg/Bonn Frankfurt (Main) Flughafen FernbahnhofMannheim HbfKarlsruhe HbfOffenburgFreiburg (Breisgau) HbfBasel Bad BfBasel SBB Één keer per dag tussen Amsterdam en Basel.
120 / 220

ICE 78

InterCityExpress (NS International) Amsterdam CentraalUtrecht CentraalArnhem CentraalOberhausen HbfDuisburg HbfDüsseldorf HbfKöln HbfFrankfurt (Main) Flughafen FernbahnhofFrankfurt (Main) Hbf Wordt aangevuld door de serie 100 / ICE 43.
140 / 240

IC 77

Intercity (NS International / DB Fernverkehr) Amsterdam CentraalAmersfoortDeventerHengeloBad BentheimRheineOsnabrück HbfHannover HbfBerlin HbfBerlin Ostbahnhof Rijdt elke twee uur, stopt alternerend te Bünde (Westf) of Bad Oeynhausen
400 CityNightLine Amsterdam CentraalUtrecht CentraalArnhem CentraalZürich HB Brig / München Hbf Garmisch-Partenkirchen
500 Intercity Rotterdam CentraalUtrecht CentraalAmersfoortZwolleGroningen Vormt tussen Rotterdam Centraal en Zwolle een halfuursdienst met serie 12500. Vormt tussen Zwolle en Groningen een halfuursdienst met serie 700. Stopt tussen Zwolle en Groningen alleen 's morgens vroeg en 's avonds laat op alle stations.
700 Intercity Den Haag CentraalSchiphol AirportLelystad CentrumZwolleGroningen Vormt tussen Den Haag Centraal en Zwolle een halfuursdienst met serie 12700. Vormt tussen Zwolle en Groningen een halfuursdienst met serie 500. Stopt tussen Zwolle en Groningen alleen 's morgens vroeg en 's avonds laat op alle stations. In weekend en 's avonds vaak gecombineerd met serie 2600 tot serie 12600.
800 Intercity MaastrichtSittardRoermondEindhoven's-HertogenboschUtrecht CentraalAmsterdam CentraalAlkmaarSchagen 's Avonds en op zondag tot Amsterdam Centraal. Rijdt alleen in de spits van en naar Schagen.
900 Intercity direct Amsterdam CentraalSchiphol AirportRotterdam CentraalBreda Tussen Schiphol en Rotterdam is een toeslag verschuldigd.
1000 Intercity direct Amsterdam CentraalSchiphol AirportRotterdam Centraal Tussen Schiphol en Rotterdam is een toeslag verschuldigd.
1400 Intercity Utrecht CentraalAmsterdam CentraalSchiphol AirportDen Haag HSRotterdam Centraal Nachtnet. De treinserie 21400 voor de trajectverlengingen Rotterdam Centraal – Eindhoven en Utrecht Centraal – Eindhoven rijden uitsluitend in de nachten volgend op vrijdag en zaterdag. In het eerste deel van de nachten volgend op woensdag en donderdag stopt de trein in Gouda in plaats van Delft. Daarnaast worden bussen ingezet op het traject Rotterdam Centraal – Delft – Den Haag HS.
1452 Intercity Utrecht CentraalGoudaRotterdam Centraal Nachtnet. Rijdt van Utrecht Centraal naar Rotterdam Centraal via Gouda, 1x per nacht in de nachten volgend op vrijdag en zaterdag.
1500 Intercity EnkhuizenHoornAmsterdam CentraalHilversumAmersfoortDeventer Rijdt in de spits (en 1x/2 uur in het dal) van/naar Deventer. Stopt niet in Zaandam
1600 Intercity Schiphol AirportAmersfoortDeventerHengeloEnschede
1700 Intercity Den Haag CentraalUtrecht CentraalAmersfoortDeventerHengeloEnschede
1900 Intercity Den Haag CentraalRotterdam CentraalDordrechtBredaEindhovenHelmondDeurneVenlo
2000 Intercity Den Haag CentraalGoudaUtrecht Centraal Rijdt niet na 21:00.
2100 Intercity Amsterdam CentraalHaarlemLeiden CentraalDen Haag Centraal
2200 Intercity Amsterdam CentraalHaarlemLeiden CentraalDen Haag HSRotterdam CentraalDordrecht
2500 Lokale trein (NMBS) RoosendaalAntwerpen-CentraalAntwerpen-BerchemPuurs In het weekend naar Lokeren
2600 Intercity Lelystad CentrumAmsterdam CentraalSchiphol AirportLeiden CentraalDen Haag HSRotterdam CentraalDordrechtRoosendaalVlissingen Vormt 's morgens en 's avonds enkele malen een deeltraject van serie 12600.
2800 Intercity Rotterdam CentraalGoudaUtrecht Centraal Rijdt niet na 21:00 en in het weekend
3000 Intercity NijmegenArnhem CentraalEde-WageningenUtrecht CentraalAmsterdam CentraalAlkmaarDen Helder Stopt na 21.00 uur ook op Driebergen-Zeist. Stopt alleen 's avonds en op zondag in Heiloo
3100 Intercity Schiphol AirportUtrecht CentraalEde-WageningenArnhem CentraalNijmegen Rijdt niet na 21:00 uur
3300 Sprinter HoofddorpSchiphol AirportZaandamPurmerendHoorn Kersenboogerd
3400 Intercity HaarlemBeverwijkAlkmaar Rijdt alleen in de spits. In de ochtendspits alleen richting Haarlem, in de middagspits alleen richting Alkmaar. Stopt niet in Castricum.
3500 Intercity Schiphol AirportUtrecht Centraal's-HertogenboschEindhovenHeerlen Na 18.00 uur alleen Schiphol - Eindhoven, na 20.30 alleen Schiphol - Utrecht Centraal en na 18.45 alleen Utrecht Centraal - Schiphol.
3600 Intercity RoosendaalBredaTilburg's-HertogenboschNijmegenArnhem CentraalZutphenDeventerZwolle Stopt tussen Arnhem Centraal en Nijmegen op alle tussengelegen stations.
3800 Sneltrein (Arriva) ZwolleEmmen Onderdeel van de Vechtdallijnen. 1x per uur.
4000 Sprinter UitgeestZaandamAmsterdam CentraalBreukelenWoerdenGoudaRotterdam Centraal
4100 Sprinter Rotterdam CentraalMaassluisHoek van Holland Haven Hoek van Holland Strand Rijdt tussen Hoek van Holland Haven en Hoek van Holland Strand slechts 6x per dag (tussen 10:30 en 15:30, 1x/uur)
4200 Sprinter Rotterdam CentraalMaassluisMaassluis West Rijdt niet na 19.00 uur en op zondag. Op vrijdagavond rijdt deze treinserie tot 21:30 uur.
4300 Sprinter Leiden Centraal HoofddorpSchiphol AirportWeespAlmere CentrumAlmere Oostvaarders Rijdt alleen in de spits van/naar Leiden Centraal, enkele ritten naar Lelystad C en Den Haag C
4400 Sprinter 's-HertogenboschNijmegen Gekoppeld aan treinserie 9600 's-Hertogenbosch - Deurne
4600 Sprinter Amsterdam CentraalWeespAlmere CentrumLelystad CentrumZwolle
4700 Sprinter UitgeestZaandamAmsterdam Centraal In de spits gekoppeld aan Sprinter 7400 van/naar Rhenen
4900 Sprinter Utrecht CentraalHilversumAlmere CentrumAlmere Oostvaarders Stopt niet in Hollandsche Rading, Hilversum Media Park en Bussum Zuid.
5000 Sprinter Den Haag CentraalDen Haag HSDelftRotterdam CentraalDordrechtBreda Rijdt niet 's avonds na 21:00 en in het weekend.
5100 Sprinter Den Haag CentraalDen Haag HSDelftRotterdam CentraalDordrechtRoosendaal
5200 Sprinter Tilburg UniversiteitTilburgBoxtelEindhoven
5300 Intercity (NMBS) MaastrichtWezetLuik-GuilleminsTongerenDiepenbeekHasselt De NMBS rijdt op het Nederlands traject onder de verantwoording en de hoofdrailnet concessie van NS.
Rijdt in het weekend tot Luik-Guillemins.
5400 Sprinter Amsterdam CentraalHaarlemZandvoort aan Zee
5500 Sprinter Utrecht CentraalDen DolderBaarn
5600 Sprinter Utrecht CentraalAmersfoortZwolle
5700 Sprinter Utrecht CentraalHilversumWeespSchiphol AirportLeiden CentraalDen Haag Centraal
5800 Sprinter HoofddorpSchiphol AirportAmsterdam SloterdijkAmsterdam CentraalWeespHilversumAmersfoortAmersfoort Vathorst Rijdt na 20:00 uur en in het weekend niet tussen Amersfoort en Amersfoort Vathorst.
6000 Sprinter Utrecht CentraalGeldermalsenTiel
6100 Sprinter WoerdenUtrecht Centraal Rijdt niet na 20.00 uur en in het weekend.
6300 Sprinter Den Haag Centraal Leiden CentraalHeemstede-AerdenhoutHaarlem Rijdt na 20:00 uur en in het weekend tot Leiden Centraal.
6400 Sprinter EindhovenWeert
6800 Sprinter Maastricht RandwyckMaastrichtSittardRoermond
6900 Sprinter HeerlenSittard
7000 Sprinter ApeldoornDeventerAlmeloHengeloEnschede Rijdt na 19:30 uur en op zondag niet tussen Almelo en Enschede.
7400 Sprinter Amsterdam Centraal BreukelenUtrecht CentraalDriebergen-ZeistRhenen In de spits gekoppeld aan Sprinter 4700 van/naar Uitgeest. 's Nachts enkele trein van Amsterdam Centraal naar Utrecht Centraal.
7500 Sprinter Ede-WageningenArnhem Centraal
7600 Sprinter NijmegenArnhem CentraalZutphen
7900 Sprinter ZwolleAlmeloHengeloEnschede
8000 Stoptrein (Arriva) ZwolleMariënbergEmmen Onderdeel van de Vechtdallijnen. 1x per uur.
8500 Sprinter ZwolleKampen Rijdt zondag tot 13:30 1x/uur, daarbuiten 2x/uur
8800 Intercity Leiden CentraalAlphen aan den RijnWoerdenUtrecht Centraal
9000 Sprinter LeeuwardenMeppel Rijdt niet na 20:00 uur en in het weekend.
9100 Sprinter ZwolleMeppelAssenGroningen
9200 Intercity (NS International) Amsterdam CentraalSchiphol AirportDen Haag HSRotterdam CentraalDordrechtRoosendaalAntwerpen-CentraalAntwerpen-BerchemBrussel-Nationaal-LuchthavenBrussel-NoordBrussel-CentraalBrussel-Zuid/Midi Beneluxtrein
9300 Thalys (NS International) Amsterdam CentraalSchiphol AirportRotterdam CentraalAntwerpen-CentraalBrussel-ZuidParis Nord Diverse ritten alleen tussen Amsterdam en Brussel
9500 Sprinter Alphen aan den RijnGouda Rijdt buiten de spitsuren, in de spits rijdt de 19500 als vervanger
9600 Sprinter 's-HertogenboschBoxtelEindhovenHelmondDeurne Gekoppeld aan treinserie 4400 Nijmegen - 's-Hertogenbosch.
9700 Sprinter Rotterdam CentraalGoudaGouda Goverwelle Rijdt alleen in de spits.
9800 Sprinter Den Haag CentraalGoudaUtrecht Centraal Stopt na 20:00 uur en in het weekend ook op Utrecht Leidsche Rijn
9900 Thalys (NS International) Amsterdam CentraalSchiphol AirportRotterdam CentraalAntwerpen-CentraalBrussel-ZuidLille Europe Rijdt 1-2x/dag
11600 Intercity Schiphol AirportAmsterdam ZuidDuivendrechtHilversumAmersfoortAmersfoort Schothorst Vormt tussen Schiphol en Amersfoort een halfuursdienst met serie 1600
11700 Intercity Amersfoort SchothorstAmersfoortUtrecht CentraalGoudaDen Haag Centraal
12500 Intercity Rotterdam CentraalUtrecht CentraalAmersfoortZwolleLeeuwarden Vormt tussen Rotterdam Centraal en Zwolle een halfuursdienst met serie 500. Stopt tussen Zwolle en Leeuwarden alleen soms 's morgens vroeg en 's avonds laat op alle stations.
12600 Intercity VlissingenRoosendaalDordrechtRotterdam CentraalDen Haag HSSchiphol AirportAmsterdam CentraalLelystad CentrumZwolleLeeuwarden/Groningen Rijdt 's morgens en 's avonds enkele malen. Combinatie van de serie 2600 en het deeltraject ten noorden van Lelystad van de series 700/12700.
12700 Intercity Den Haag CentraalSchiphol AirportLelystad CentrumZwolleLeeuwarden Vormt tussen Den Haag Centraal en Zwolle een halfuursdienst met serie 700. Vormt tussen Zwolle en Leeuwarden een halfuursdienst met serie 12500. Stopt vanaf Zwolle op alle tussengelegen stations, om zo een halfuursdienst te creëren met serie 9000.
12800 Intercity Rotterdam CentraalGouda Rijdt alleen in het weekend en wordt in Gouda gecombineerd met de serie (1)1700
13600 Sprinter BredaTilburg's-Hertogenbosch Vanaf 's-Hertogenbosch verder als 16000 naar Utrecht Centraal.
13800 Sneltrein (Arriva) ZwolleCoevorden Rijdt alleen tijdens de spits en is onderdeel van de Vechtdallijnen.
14000 Sprinter Rotterdam CentraalGoudaUtrecht Centraal Rijdt alleen 's morgens vroeg en alleen richting Rotterdam.
14100 Sprinter Rotterdam CentraalVlaardingen Centrum Vier keer per uur. Rijdt uitsluitend in de spits.
14500 Intercity Amsterdam CentraalHoornHoogkarspelEnkhuizen Rijdt alleen in de spits in één richting, ochtendspits 4x naar Amsterdam en middagspits 4x naar Enkhuizen. Eerste rit begint in Hoorn Kersenboogerd en overige ritten stoppen in de ochtendspits hier niet. In de middagspits stoppen alle ritten hier wel.
14800 Sprinter Amsterdam CentraalHaarlemBeverwijkUitgeestCastricumAlkmaarHoorn 's Avonds tussen Alkmaar en Hoorn één keer per uur.
15400 Sprinter Amsterdam CentraalHaarlemZandvoort aan Zee Extra strandtrein, rijdt alleen in de zomerperiode.
16000 Sprinter Utrecht CentraalGeldermalsen's-Hertogenbosch Vanaf 's-Hertogenbosch verder als treinserie 13600 naar Breda.
17400 Sprinter BreukelenUtrecht CentraalDriebergen-ZeistVeenendaal Centrum Rijdt alleen in de spits.
17600 Sprinter NijmegenWijchen Rijdt alleen in de spits
17800 Stoptrein (Arriva) ZutphenApeldoorn
19500 Sprinter Leiden CentraalAlphen aan den RijnGouda Rijdt alleen in de spits
19800 Sprinter Den Haag CentraalGoudaGouda Goverwelle Rijdt niet 's avonds na 20.00 uur en in het weekend.
20070

RE 13

Regional-Express (Eurobahn) VenloMönchengladbach HbfNeuss HbfDüsseldorf HbfWuppertal HbfHagen HbfHamm (Westf) Maas-Wupper-Express
20100

RB 57

Stoptrein (Arriva) GroningenZuidbroekBad NieuweschansLeer (Ostfriesl) Ook wel Wiederline genoemd. Sinds 3 december 2015 is er geen treinverkeer mogelijk tussen Bad Nieuweschans en Leer, er worden de komende jaren bussen ingezet.
20180

RB 64

Regionalbahn (DB Regio NRW) Münster HbfSteinfurt-BurgsteinfurtGronau (Westf)Enschede Euregio-Bahn
20230

RB 51

Stoptrein/Regionalbahn (DB Regio NRW) Dortmund HbfPreußenLünen HbfCoesfeld (Westf)Gronau (Westf)Enschede Westmünsterland-Bahn Dortmund-Lünen 2x per uur, van/naar Enschede en in het weekend 1x per uur
20300

RE 18

Stoptrein / Regional-Express (DB Regio NRW) HeerlenLandgraafHerzogenrath Stopt niet in Heerlen De Kissel
20800 Intercity HeerlenSittard Rijdt alleen na 19:00 uur, vormt geen halfuursdienst met de serie 23500.
21400 Intercity EindhovenUtrecht Centraal; Rotterdam CentraalEindhoven Nachtnet. Rijdt alleen in de nachten volgend op vrijdag en zaterdag.
22400 Intercity Utrecht CentraalAmersfoort Nachtnet. Rijdt alleen in de nachten volgend op vrijdag en zaterdag.
23400 Intercity NijmegenElstArnhem CentraalEde-WageningenVeenendaal-De KlompDriebergen-ZeistUtrecht Centraal
23500 Intercity HeerlenSittard Rijdt alleen na 19:00 uur, vormt geen halfuursdienst met de serie 20800.
28300 Sprinter Utrecht CentraalUtrecht Maliebaan Trein naar het Spoorwegmuseum, alleen als dit open is (niet op maandag, behalve tijdens de schoolvakanties)
30700 Stoptrein (Breng) Arnhem CentraalDoetinchem Rijdt onder de naam brengdirect en rijdt niet in de avonduren (na 20.00 uur) en het weekend. Verzorgt samen met Arriva een kwartiersdienst tussen Arnhem en Doetinchem.
30800 Stoptrein (Arriva) WinterswijkZutphen
30900 Stoptrein (Arriva) Arnhem CentraalDoetinchemWinterswijk Verzorgt samen met brengdirect doordeweeks tot 20.00 uur een kwartiersdienst tussen Arnhem en Doetinchem.
31000 Stoptrein (Arriva) AlmeloMariënbergHardenberg Onderdeel van de Vechtdallijnen. 1x per uur, 2x per uur in de brede spits en op zaterdagmiddag.
31100 Stoptrein (Arriva) Arnhem CentraalElstTiel Stopt niet te Arnhem Zuid
31200 Stoptrein (Syntus Twente) ZutphenHengeloOldenzaal Rijdt onder de naam Twents.
31300 Stoptrein (Connexxion) AmersfoortBarneveld CentrumEde-Wageningen Onderdeel van de Valleilijn.
31400 Stoptrein (Connexxion) AmersfoortBarneveld CentrumBarneveld Zuid Onderdeel van de Valleilijn.
32000 Stoptrein (Veolia) Maastricht RandwyckMaastrichtHeerlenLandgraafKerkrade Centrum
32100 Sneltrein (Veolia) MaastrichtHeerlen
32200 Stoptrein (Veolia) NijmegenVenrayVenloRoermond
32300 Stoptrein (Veolia) NijmegenVenrayVenlo Rijdt uitsluitend in de spits. De eerste twee ritten richting Nijmegen beginnen vanaf Venlo en de laatste drie ritten vanaf Nijmegen gaan tot Venlo.
32400 Stoptrein (Veolia) CuijkNijmegen Rijdt uitsluitend in de ochtendspits naar Nijmegen.
36700 Stoptrein (Arriva) DordrechtGorinchemGeldermalsen
36800 Stoptrein (Arriva) DordrechtGorinchem Stopt niet in Hardinxveld Blauwe Zoom
37000 Stoptrein (Arriva) LeeuwardenSneek Rijdt niet 's avonds na 20:00 en op zondag.
37100 Stoptrein (Arriva) LeeuwardenSneekStavoren
37200 Stoptrein (Arriva) LeeuwardenHarlingen Haven
37300 Sneltrein (Arriva) LeeuwardenGroningen
37400 Stoptrein (Arriva) LeeuwardenGroningen Enkele treinen per dag stoppen in Leeuwarden Achter de Hoven. In de ochtendspits rijden er enkele extra treinen tussen Zuidhorn en Groningen
37500 Stoptrein (Arriva) GroningenZuidbroekWinschotenBad Nieuweschans Alle treinen tussen Groningen en Winschoten
37600 Stoptrein (Arriva) GroningenRoodeschool
37700 Stoptrein (Arriva) GroningenDelfzijl
37800 Stoptrein (Arriva) GroningenVeendam

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]