Reisplanner

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een reisplanner is een computerprogramma om een reis te plannen met het openbaar vervoer. Een soortgelijk programma voor het privévervoer heet een routeplanner. Bijna alle reisplanners zijn alleen op internet te raadplegen. In Nederland is er onder andere de website 9292.nl, waarmee een reis met het openbaar vervoer van deur tot deur te plannen is.

Vrijwel alle Europese spoorwegen bieden een reisplanner op hun internetsite staan. Voor de meer ingewikkelde treinreizen in Europa wordt door ervaren reizigers de DB-reisplannerwebsite gebruikt. Deze reisplanner is vrijwel compleet voor heel Europa en heeft veel aanvullende vervoer (bussen, trams) opgenomen. Bovendien is deze internationale reisplanner niet beperkt tot de verbindingen van en naar het thuisland, zoals vele nationale reisplanners.

Geschiedenis[bewerken]

De eerste reisplanner voor de Nederlandse Spoorwegen werd uitgegeven in 1990. De onderliggende principes zijn gedocumenteerd in het proefschrift van Eduard Tulp. Deze principes zijn overgenomen in allerlei reisplanners, van spoorwegen tot het complete openbaar vervoer van deur tot deur.

In het verleden boden veel spoorwegmaatschappijen "offline" reisplanners aan met opslag van de vaste gegevens op CDROM of diskette. Deze reisplanners konden op computers zonder internetverbinding geraadpleegd worden.

Sterke punten[bewerken]

Voor het plannen van één bepaalde reis is een reisplanner vaak gemakkelijker dan het raadplegen van vaak meerdere tabellen van een spoorboekje. De reismogelijkheden voor de hele reis (afhankelijk van criteria die deels instelbaar zijn) worden overzichtelijk getoond, zodat de reiziger een keuze kan maken, afhankelijk van zijn nadere voorkeuren (reistijd, aantal keren overstappen, comfort, etc.). De reisplanner is bijgewerkt met de laatste informatie over werkzaamheden en omleidingen op het moment van de raadpleging.

Beperkingen[bewerken]

De reiziger is afhankelijk van technische hulpmiddelen, zoals een apparaat, vaak met internetverbinding, om de reisplanner te kunnen raadplegen. Bovendien heeft de reiziger er weinig aan als de wijzigingen van de dienstregeling wegens een calamiteit nog niet in de reisplanner verwerkt zijn.

Sommige nationale reisplanners hebben de neiging de reizigers bepaalde reisroutes op te dringen en het aantal overstappen sterk te beperken of niet te laten zien. Voorbeeld: De Franse spoorwegen sturen de reizigers het liefst langs Parijs in plaats van de soms kortere reisroutes. Het is met de SNCF reisplanner onmogelijk de treinverbinding Lille Metz langs de kortste route (met overstap in Charleville-Mézières) zichtbaar te maken. Alleen als de reis opgesplitst wordt bij Charleville-Mézières kan men deze aansluiting ontdekken.

Externe links[bewerken]