Station Lille-Europe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lille-Europe
Station Lille-Europe
Plaats Lille
Opening 1994
Perronsporen 6
Sporen 6
Lijn(en) 216 000 Fretin - Calais-Fréthun
Coördinaten 50° 38′ NB, 3° 5′ OL
Station Lille-Europe (Frankrijk)
Station Lille-Europe
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Frankrijk

Station Lille-Europe (Frans: Gare de Lille-Europe) is een TGV-station aan de spoorlijn Fretin - Calais-Fréthun, en het op een na grootste treinstation van de Franse stad Rijsel (Frans: Lille), na Station Lille Flandres.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het station is in april 1994 geopend, na de aanleg van de spoorlijn Fretin - Calais-Fréthun. Oorspronkelijk zou het station in september 1993 geopend worden, maar dit is later uitgesteld vanwege de vertraagde opening van de Kanaaltunnel. Het station is voornamelijk bedoeld als doorgangsstation voor de treinen naar het Verenigd Koninkrijk.

Het station is gebouwd op de locatie van een voormalig legerterrein, dat onder andere een heliport omvatte. Tegelijk met het TGV-station is ook het zakencentrum Euralille gebouwd, het op twee na grootste van zijn soort in Frankrijk na La Défense (Parijs) en La Part-Dieu (Lyon).

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Een van de perrons van het station.

Het station ligt op kilometerpunt 11,741 van de spoorlijn Fretin - Calais-Fréthun. Op zeven kilometer van het station ligt een spoorwegdriehoek, waar deze aansluit op de spoorlijn Gonesse - Lille.

Het station Lille-Europe is niet het hoofdstation van Lille, dat is station Lille-Flandres. Dit station ligt op circa 400 meter van het TGV-station. Overstappende reizigers kunnen de metro nemen of de afstand lopen; de looptijd bedraagt ongeveer vijf minuten.

Bediening[bewerken | brontekst bewerken]

Eurostar[bewerken | brontekst bewerken]

Lille-Europe ligt aan het hoofdtraject van Eurostar, en wordt dan ook bediend door treinen naar de belangrijke stations Brussel-Zuid en London St Pancras International. De Eurostar-treinen van en naar Paris Nord zijn een uitzondering. Deze Eurostar-treinen stoppen namelijk niet in Lille-Europe, maar passeren het station met 200 km/h via de doorgaande sporen. Afhankelijk van de rit stoppen deze treinen onder andere te Calais-Fréthun, Ashford International en/of Ebbsfleet International. Enkele Eurostar-treinen rijden vanuit Londen, met onder andere een tussenstop te Lille-Europe, naar Marne la Vallée-Chessy (Disneyland Paris).

Tijdens de zomermaanden rijdt Eurostar rechtstreeks van en naar het zuiden van Frankrijk. In de rijrichting van Londen maken deze treinen een lange tussenstop in het station van Lille. Deze lange stop wordt uitgevoerd omdat in de Zuid-Franse stations geen faciliteiten zijn voor immigratiecontrole zoals in de andere stations van Eurostar. Alle reizigers moeten de trein verlaten na aankomst te Lille om via de grenscontrole te passeren en vervolgens weer in te stappen.

TGV[bewerken | brontekst bewerken]

Lille-Europe is een belangrijk TGV-station aan de spoorlijn, en wordt door alle TGV-treinen die er langskomen aangedaan. De meeste treinen hebben in Lille hun begin-/eindpunt, sommige treinen rijden door naar onder andere Brussel-Zuid (kopmaken in Lille), Calais-Ville, Boulogne-Ville, Rang-du-Fliers - Verton of Dunkerque. Na Lille rijden TGV-treinen over de LGV Nord naar het zuiden, waarbij bepaalde treinen stoppen te TGV Haute-Picardie, of de hogesnelheidslijn verlaten en stoppen in Douai, een belangrijk station van het netwerk van TER Nord-Pas-de-Calais. Na een stop te Aéroport Charles-de-Gaulle 2 TGV rijden de treinen afhankelijk van hun eindbestemming door naar Oost- of Zuid-Frankrijk.

Alhoewel de meeste treinen naar Paris Nord vanuit station Lille Flandres vertrekken zijn er ook enkele treinen die via Lille-Europe naar Paris Nord rijden.

TER GV[bewerken | brontekst bewerken]

Het station is het belangrijkste station van het TER GV-netwerk. Reizigers kunnen onder andere reizen naar Calais-Ville, Boulogne-Ville, Rang-du-Fliers - Verton of Dunkerque.

Thalys[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds april 2014 deed Thalys het station twee maal per dag aan met de trein Amsterdam - Lille-Europe. Deze verbinding is eind 2018 afgeschaft.