Station TGV Haute-Picardie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station TGV Haute-Picardie
TGV Haute Picardie.JPG
Plaats Ablaincourt-Pressoir
Perrons 2
Sporen 4
Lijn(en) 226 000 Gonesse - Lille grens
Eigendom RFF / SNCF
Vervoerder SNCF
Coördinaten 49° 52' NB, 2° 50' OL
Station TGV Haute-Picardie (Frankrijk (hoofdbetekenis))
Station TGV Haute-Picardie
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Frankrijk

Station TGV Haute-Picardie is een spoorwegstation aan de spoorlijn Gonesse - Lille, onderdeel van de LGV Nord. Het ligt in de Franse gemeente Ablaincourt-Pressoir in het departement Somme (Picardië).

Geschiedenis[bewerken]

In de eerste plannen voor de LGV Nord zou de hogesnelheidslijn via Amiens gaan lopen. De lijn zou zich dan na Amiens verdelen in twee takken, richting Lille en richting de Kanaaltunnel. Uiteindelijk werd gekozen voor een tracé over de lengte van 130 kilometer langs de A1, vanwege een betere inpasbaarheid in Île-de-France, lagere kosten door de bundeling met de A1 en een kortere reistijd naar Lille. Om Amiens toch een aansluiting te bieden op de TGV werd tussen Amiens en Saint-Quentin het station TGV Haute-Picardie gebouwd. Het station werd op 3 juli 1994 geopend.

Ligging[bewerken]

Het station ligt op kilometerpunt 110,823 van de spoorlijn Gonesse - Lille. Het station ligt bij het knooppunt tussen de snelwegen A1 en A29.

Het station[bewerken]

Het station heeft twee perronsporen en twee passeersporen. Het station heeft een klein stationsgebouw met balies, kaartautomaten en catering. Een tunnel verbindt het westelijke perron, voor de treinen naar het zuiden, en het stationsgebouw met het oostelijke perron voor de treinen naar het noorden.

Diensten[bewerken]

Het station wordt aangedaan door TGV-treinen tussen Lille-Europe/Brussel-Zuid en Zuid-Frankrijk, TGV-treinen tussen Lille-Europe en Straatsburg en TER-shuttlebussen naar station Amiens en station Saint-Quentin. Op het station stoppen geen treinen richting Paris-Nord, aangezien Amiens en Saint-Quentin sneller bereikt kunnen worden via TER-treinen over gewone spoorlijnen, dan via de combinatie TGV/shuttlebus.