Metro van Rijsel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Metro van Rijsel
Metro van Rijsel
Metro van Rijsel
Basisgegevens
Locatie Métropole européenne de Lille, Frankrijk
Vervoerssysteem Véhicule Automatique Léger (bandenmetro)
Startdatum 1983
Lengte trajecten 45,2 km
Aantal lijnen 2
Aantal stations 60
Aantal passagiers 95,8 miljoen per jaar (2009)
Eigenaar Métropole européenne de Lille
Uitvoerder(s) Transpole
Operationele gegevens
Gem. snelheid 34 km/h
Netwerkkaart
Netwerkkaart van de Metro van Rijsel
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

De metro van Rijsel (Frans: Métro de Lille) in de Noord-Franse stad Rijsel werd geopend in 1983.

De besturing van de metrovoertuigen vindt volledig automatisch plaats, zonder bestuurders, via het Franse VAL-system (Véhicule Automatique Léger = licht automatisch voertuig). De treinen zijn slechts 2,2 meter breed en 26 meter lang, en bestaan uit twee gekoppelde rijtuigen. De treinen rijden op luchtbanden en gebruiken alleen bij calamiteiten en op het remiseterrein stalen hulpwielen. Er zijn 60 metrostations, die reiken tot aan de Belgische grens. Elk station heeft perrons van 52 meter lang en er kunnen dus twee metrostellen aan elkaar gekoppeld worden bij drukte. Bij alle perrons is de toegang tot de sporen afgesloten door schuifdeuren die enkel geopend zijn wanneer er zich een metrostel in het station bevindt. Elk treinstel heeft een capaciteit van 156 personen.

De bouw van de eerste lijn startte in 1978. Het eerste deel van het metronet werd officieel geopend op 25 april 1983 tussen de stations 4 Cantons en République. Op 2 mei 1984 werd lijn 1 in zijn totaal opgeleverd (13,5 km lang). Lijn 2 werd geopend op 3 april 1989. De lijn is 32 km lang en heeft 43 stations.

De voertuigen van de metro van Rijsel zijn van het VAL-systeem. Transpole, het vervoerbedrijf van Rijsel, heeft 83 metrovoertuigen type Val 206 en 60 van het type Val 208. De treinen hebben een maximumsnelheid van 80 km/h.

De metro rijdt van 5 uur 's morgens tot middernacht. Overdag rijdt er elke 1,5 tot 4 minuten een trein, in de spits elke minuut.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Lille Metro van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.