Metro van Rennes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kaart van de metro van Rennes, met lijn A (rood) en de geplande lijn B (blauw).
VAL-metrotrein in Rennes.

De Metro van Rennes is een vervoermiddel in de Franse stad Rennes.

De metro is volledig automatisch en rijdt met VAL-treinen. Het metronetwerk werd geopend op 15 maart 2002.

Op het gehele netwerk zijn 16 VAL-treinen in gebruik. Lijn A is 9.4 kilometer lang en telt 15 stations. Deze A-lijn wordt ook wel gezien als de West-Oost lijn. Het traject loopt van J.F Kennedy naar La Poterie.

De controlekamer, die door vier personen wordt bemand, bevindt zich bij de remise van Chantepie. Op elk station zijn liften en er hangen in totaal 120 camera's.[bron?]

De treinen rijden dagelijks tussen 05:20 en 00:40. De wachttijd bedraagt drie tot zeven minuten. De gemiddelde snelheid van de VAL-treinen is ongeveer 32 kilometer per uur.

De VAL-treinen wegen per stuk 28 ton en zijn 26 meter lang. Er zijn 50 zit- en 108 staanplaatsen. In 2005 werden vier extra treinen ingezet en was de minimale wachttijd 90 seconden.

Rennes is de kleinste stad met een eigen metronetwerk.[bron?] Dagelijks maken 140.000 mensen een rit met de metro. In 2005 zijn er ook Park-and-Ride plaatsen opgezet.

In 2006 werd een nieuw vervoersbewijs geïntroduceerd, de KorriGo-kaart. Passagiers kunnen met deze kaart gebruikmaken van zowel metro als bus.

Het netwerk is eigendom van STAR (Société des Transports d'Agglomeration Rennais). In 2020 zal een tweede lijn worden geopend.[1]

Lijn A[bewerken]