Tram van Bordeaux

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tram van Bordeaux
Lijn B in Bordeaux bij de halte Victoire.
Lijn B in Bordeaux bij de halte Victoire.
Basisgegevens
Locatie Bordeaux, Frankrijk
Vervoerssysteem Tram
Startdatum 21 december 2003
Aantal lijnen 3
Aantal stations 86
Aantal voertuigen 74 Alstom, Citadis 302/402
Spoorwijdte 1.435 mm
Eigenaar Communauté urbaine de Bordeaux (CUB)
Uitvoerder(s) Keolis Bordeaux onder de naam TBC, rijdt ook het busnetwerk
Operationele gegevens
Gem. snelheid 18,2 km/h
Maximumsnelheid 60 km/h
Netwerkkaart
Netwerkkaart van de Tram van Bordeaux
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

De tram van Bordeaux is de belangrijkste vorm van openbaar vervoer binnen deze stad aan de Garonne.

Het tram- en stadsbusnet wordt beheerd door de regionale vervoersautoriteit TBC ('Tram et Bus de la Communauté Urbaine de Bordeaux'). TBC besteedt de exploitatie uit aan Keolis. Dagelijks maken 350.000 mensen gebruik van de tram.

Geschiedenis[bewerken]

Voor 1956[bewerken]

De eerste omnibuslijn in Bordeaux was een door paarden getrokken koets. Deze lijn werd in 1830 al geopend. Vanaf 1880 was de belangrijkste exploitant La Compagnie générale des omnibus de Bordeaux (CGOB) die een netwerk van acht lijnen bereikte. De eerste paardentram reed in 1880. De Bordeaux Tramways and General Omnibus Company Limited (BTOC), een Engelse firma, exploiteerde in 1891 een netwerk van negen lijnen over 39 kilometer met 120 trams en 1200 paarden.

De eerste elektrische tramlijn reed op 17 september 1893 en werd door de La Compagnie du Tramway Bordeaux-Bouscat-Le Vigean et Extensions (BBV) geëxploiteerd op het voorstadstraject tussen Bordeaux (Barrière du Bouscat) en Le Vigean. Dit was op meterspoor. Meerdere lijnen volgden en ook uitgevoerd door meerdere maatschappijen. Geen concurrenten want de lijnen reden niet in elkaars vaarwater. In 1897 werd door een mandaat van de toenmalig burgemeester, Camille Costeau, uitgevaardigd dat de paardentram in zijn geheel door een elektrische vervangen moest worden. In 1898 ontstond daarmee de La Compagnie Française des Tramways Electriques et Omnibus de Bordeaux (TEOB). Deze maatschappij elektrificeerde de acht paardentramlijnen en legde vijf geheel nieuwe lijnen aan. Dit ombouwproject was in 1905 afgerond. Het elektrische net werd uitgebouwd tot een net van 25 stads- en 13 voorstadslijnen. De stadslijnen werden 1 tot 25 genummerd en de voorstadslijnen kregen letteraanduiding die in de meeste gevallen overeenkwam met de bestemming. Ze werd de lijn naar Gradignan met G aangeduid en die naar Pessac met een P, etc. In 1946 omvatte het netwerk 200 kilometer en had 38 lijnen. Er werden 160.000 passagiers per dag vervoerd.

Omdat de tram als hinderlijk en ouderwets werd ervaren en er flinke investeringen in nieuw materiaal nodig was als men de exploitatie wilde voortzetten werd, net als in de meeste andere Europese steden, de tram opgeheven. Dit was in Bordeaux op 8 december 1958; de laatste tramlijnen waren de lijnen 7 en 8.

Nieuw bedrijf[bewerken]

De eerste lijn, lijn A, werd geopend op 21 december 2003. Op 24 april 2004 werd lijn C in gebruik genomen en op 15 mei 2004 volgde lijn B. De drie kruisen elkaar in het centrum van de stad en vormen daar een driehoek met drie overstapplaatsen. Langs de oever van de Garonne zijn er aansluitsporen die de drie tramlijnen met elkaar verbinden.

In 2012 is het tramnet 43,9 km lang en telt het 86 haltes. Lijn A loopt van oost naar west, is 20,6 km lang en telt 41 haltes. Lijn B is 15,2 km lang, telt 31 haltes en loopt van het centrum naar het zuidwesten. Lijn C is 8,1 km lang, telt 17 haltes en loopt vanaf het centrum naar het zuiden. Bijzonder is de keuze voor Alimentation par le sol (APS) in het historische centrum. Bij APS neemt de tram stroom af van een metaalstrip tussen de tramrails, waarbij steeds alleen het gedeelte onder de tram onder spanning staat. Een bovenleiding is hierdoor niet meer nodig.

Lijnen[bewerken]

(stand november 2014)

Lijn Eindbestemmingen
Lijn A Mérignac Centre ↔ La Gardette-Bassens-Carbon-blanc met een zijtak naar Floirac - Dravemont
Lijn B Berges de la Garonne ↔ Pessac Centre
Lijn C Berges du Lac ↔ Bègles Terres Neuves

In aanleg[bewerken]

(stand november 2014)[1]

  • Verlenging lijn A: Mérignac Centre ↔ Mérignac ??
  • Verlenging lijn B: Zijtak Bougnard ↔ Alouette
  • Verlenging lijn C (Noordkant): Berges du Lac ↔ Parc des Expos (binnenkort: zijn aan het proefrijden)
  • Verlenging lijn C (Zuidkant): Bègles Terres Neuves ↔ Salle G. Méliès

Materieel[bewerken]

De tramdienst wordt uitgevoerd met 74 trams. 56 trams zijn trams van het type Citadis 402 (44 meter lang) en 18 trams zijn van het type Citadis 302 (33 meter lang). Laatstgenoemde trams rijden alleen op lijn C.

Externe link[bewerken]