Aéroport de Bordeaux-Mérignac

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Luchthaven Bordeaux-Mérignac
Aéroport de Bordeaux - Mérignac
Tour Bordeaux.jpg
IATA: BOD ICAO: LFBD
Algemene informatie
Type publiek/militair
Plaats Bordeaux
Hoogte 49 m
Coördinaten 44° 50′ NB, 000° 43′ WL
Website http://www.bordeaux.aeroport.fr
Locatie in Frankrijk
Aéroport de Bordeaux-Mérignac
Aéroport de Bordeaux-Mérignac
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
05/23 3100 m Asfalt
11/29 2145 m Asfalt
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart
Luchthaven Bordeaux

Luchthaven Bordeaux-Mérignac (Frans: Aéroport de Bordeaux-Mérignac) is de luchthaven van de Franse stad Bordeaux. Het ligt in de stad Mérignac, 6 km ten westen van Bordeaux. In 2006 verzorgde de luchthaven voor 3.100.000 passagiers de vlucht. Daarmee is het de 6de bestemming van Frankrijk.

De luchthaven heeft twee vertrekhallen, A en B, onder het dak van een enkele terminal. Een derde vertrekhal, C, is in aanbouw. Er is alleen een busverbinding die naar het centrum gaat. Reizigers die per bus naar het centrum van Bordeaux willen moeten bus 1 nemen. Deze stopt aan de halte Quinconces. Er zijn plannen voor een tramverbinding.

De luchthaven heeft dagelijkse verbindingen met verschillende luchthavens in Frankrijk en andere Europese bestemmingen.

Geschiedenis[bewerken]

De geschiedenis van deze luchthaven begint in 1917, wanneer het dienstdoet als militair vliegveld. Ook was het een hub voor Air France die vanaf daar naar Europa en (noord)Afrika vloog. Ook werden er militaire oefeningen uitgevoerd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het een militaire basis voor de Duitse Luftwaffe. De United States Army Air Force 8th Air Force en de Royal Air Force vielen in 1943 de basis aan.

Na de oorlog heropende Air France de vluchten niet en nam de Franse luchtmacht er weer intrek in. In 1951 werd het plan geopperd door de NAVO om het te gebruiken als basis voor de US Air Force. De bouw van een militair/publieke luchthaven begon op 1 augustus.

In 1958 werd de luchthaven gesloten door de USAFE en de U.S. army ging weg in 1961 zodat er weer Franse controle was over de luchthaven.

Externe link[bewerken]