United States Air Forces in Europe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
United States Air Forces in Europe.png

De United States Air Forces in Europe is een Amerikaanse expeditionaire troepenmacht van de USAF, die volledig is geïntegreerd in de NAVO-commandostructuur.

De operationele sterkte van USAFE (anno 2009) is circa 180 vliegtuigen en 31.000 personeelsleden (30.000 militair en 1000 burger). USAFE is de luchtcomponent van US EUCOM (European Command).

Zoals de naam al aangeeft vinden de hoofdactiviteiten van USAFE in Europa plaats. Ook Afrika en zelfs delen van Rusland vallen onder de gebieden waarvoor de component verantwoordelijk is. USAFE is tevens verantwoordelijk voor de training van Amerikaans NAVO-personeel.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

USAFE stamt uit diverse eenheden. Vanaf 1942 voerden eenheden van de Amerikaanse 8th Air Force (Army Air Force) operaties uit in het Europese luchtruim en aan het eind van de Tweede Wereldoorlog was de sterkte hiervan 17.000 vliegtuigen en 450.000 man militair personeel. Het merendeel van deze vliegtuigen en militairen werd na de oorlog resp. verschroot en gedemobiliseerd. Een relatief klein deel (1000 vliegtuigen en 13.000 militairen) bleef echter in Duitsland achter als nieuwe USAF eenheid en maakte deel uit van het toenmalige bezettingsleger. Na de oprichting van de NAVO in 1949 kregen deze eenheden als taak het verdedigen van Europa tegen de voormalige Sovjet-Unie.

In de Verenigde Staten maakte de 16th Air Force van 1957 tot en met 1966 deel uit van het Strategic Air Command. Deze eenheid had het commando over alle bases die het Strategic Air Command in Europa gebruikte en had zijn hoofdkwartier op de basis Torrejón in Spanje.

Vanwege defensie-reorganisaties zou Strategic Air Command zich uit Europa terugtrekken. Ter vervanging werden de resterende eenheden van de 8e Luchtmacht en de eenheden van de 16e Luchtmacht in 1967 geïntegreerd in een nieuw commando: de USAFE.

In de loop der jaren handhaafde de USAFE zich als verdediger tijdens de Koude Oorlog. Daarna veranderde de structuur zich door nieuwe internationale crises. USAFE heeft inmiddels zijn sporen ruimschoots verdiend in de Golfoorlog (1990-1991), Bosnische Oorlog, Kosovo-oorlog en bij evacuaties tijdens een overstroming in Mozambique. Bij de oorlog in Afghanistan biedt de USAFE een ondersteunende rol (bijvoorbeeld bijtanken van vliegtuigen die op weg zijn naar Afghanistan).

Bron[bewerken | brontekst bewerken]