Golfoorlog

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Golfoorlog is de populaire benaming van een drietal oorlogen tussen 1980 en 2003 waarbij Irak betrokken was, zo genoemd vanwege de ligging aan de Perzische Golf.

Er is enige controverse over de nummering, doordat de eerste oorlog door sommigen niet wordt meegeteld.

  1. De Iran-Irakoorlog (1980-1988) werd oorspronkelijk ook Golfoorlog genoemd. Doordat er later nog oorlogen in de regio volgden, duidt men deze oorlog soms aan met "Eerste Golfoorlog"[bron?].
  2. De Golfoorlog (1990-1991): Irak viel in augustus 1990 buurland Koeweit binnen en annexeerde het. Een internationale coalitie bestaande uit troepen van onder andere de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Egypte viel in januari 1991 binnen in beide landen, om de bezetting door Irak ongedaan te maken. Doordat de Iran-Irakoorlog weinig internationale aandacht had, werd deze oorlog bekend als de Golfoorlog en later de Eerste Golfoorlog hoewel het eigenlijk de "Tweede Golfoorlog" was.
  3. De Irakoorlog - Toen een internationale coalitie bestaande uit troepen van onder andere de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk in maart 2003 Irak aanviel, onder andere wegens vermeend bezit van massavernietigingswapens, noemde men deze oorlog de Irakoorlog, vaak ook de Tweede Golfoorlog en soms de "Derde Golfoorlog".