Station Marne la Vallée-Chessy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marne-la-Vallee-Chessy

Marne-la-Vallee - Chessy is een RER en TGV station in de provincie Île-de-France en gemeente Chessy. Het station bestaat uit twee delen. RER en TGV zijn namelijk gescheiden van elkaar. Marne-la-Vallee - Chessy ligt 30 kilometer ten oosten van de Franse hoofdstad Parijs.

Het station[bewerken | brontekst bewerken]

Het station ligt voor Disneyland Parijs en haar ingangen. Ook Disney Village ligt er pal voor. In 1992 werd het station als eindpunt van RER A geopend. Het doel van het station is om een railverbinding tussen Parijs en Disneyland mogelijk te maken. Het station werd steeds groter door de komst van de TGV en Eurostar. Thalys had tot 31 maart 2007 een rechtstreekse verbinding tussen Marne la Vallée-Chessy, Brussel-Zuid en Amsterdam Centraal. Exact 12 jaar later, op 31 maart 2019 is de verbinding heropend. Door deze rechtstreekse verbinding dienen reizigers vanuit Nederland niet meer over te stappen in Brussel op de TGV of in Parijs op de RER.

De Thalys rijdt twee keer per dag van Amsterdam Centraal (via Rotterdam Centraal, Antwerpen-Centraal, Brussel-Zuid en Aeropórt Paris Roissy CDG) naar Marne la Vallée-Chessy en terug. De eerste trein vertrekt, gecombineerd met een andere Thalys naar Paris Nord, om 7.15 uur uit Amsterdam Centraal. De tweede trein naar Marne la Vallée-Chessy vertrekt pas weer om 15.15 uur.

Er is een overstap mogelijk tussen de bussen van Pep's, Seine et Marne Express, Tramy etc. Voor mensen die overnachten in een van de Disney-hotels is er een shuttledienst aanwezig tussen het station en/of attractiepark en het hotel.

Het RER-station telt per dag ongeveer 11 000 passagiers en het TGV-station ongeveer 5 000 passagiers.

Afbeelding[bewerken | brontekst bewerken]

Vorig en volgend station[bewerken | brontekst bewerken]

Richting Vorig station Lijn Volgend station Richting
Cergy-le-Haut A3
Poissy A5
Val d'Europe RERParis transit icons - RER.svgAParis transit icons - RER A.svg Eindpunt Eindpunt A4