Station Antwerpen-Centraal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Station Antwerpen-Centraal
Antwerpen Centraal station 12-07-2010 14-04-17.JPG
Opening 11 augustus 1905
Telegrafische code FN
Aantal sporen 14
Lijn(en) 12 - 25 - 27 - 59/1
Coördinaten 51° 13′ NB, 4° 25′ OL
Reizigerstellingen[1]
-Weekdag
-Zaterdag
-Zondag
(2009)
31.118
22.259
19.638
Beheerder NMBS
Architectuur
Architect(en)  Louis Delacenserie (bijgestaan door Charles Poupaert)
Stijlperiode Eclecticisme
Station Antwerpen-Centraal
Station Antwerpen-Centraal
Stationsinformatie NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Antwerpen-Centraal (door de Antwerpenaren ook wel de Middenstatie of de Spoorwegkathedraal genoemd, in het spoorwegjargon ook ingekort tot Antwerpen-Centraal) is het centraal station aan het Koningin Astridplein in Antwerpen. Van 1873 tot begin 2007 was het een kopstation, een station waar alle treinen moesten keren. Op 23 maart 2007 werd een tunnel met twee doorgaande sporen onder het station en een deel van de stad Antwerpen geopend.[2]

In 2009 was dit station het vijfde drukste station in België, enkel voorafgegaan door drie Brusselse stations en Gent-Sint-Pieters.[bron?]

Vroegere stations[bewerken]

Het eerste Station Borgerhout aan de Borgerhoutsesteenweg (de huidige Carnotstraat) was het eindpunt van de op 3 juni 1836 geopende spoorlijn Mechelen-Antwerpen. Dit spoor werd in 1843 al verlengd tot het station Antwerpen-Dokken en -Stapelplaatsen en in 1852 begon men aan een spoorverbinding naar Roosendaal te werken. Het gebouw was van hout en werd in 1854 vervangen door een nieuw stationsgebouw Antwerpen-Oost.

In 1873 werd het station opnieuw een kopstation. De gelijkvloerse doorgaande verbinding naar Nederland kon niet langer gehandhaafd blijven in de drukke stad. Voor de verbinding met Nederland en het station Antwerpen-Dokken en -Stapelplaatsen werd een verhoogd ringspoor om de stad aangelegd.

Huidig gebouw[bewerken]

De koepel boven de inkomhal van het station
Stationsgebouw vanaf het perron
De grote inkomhal
De verschillende niveaus

Het huidige (en derde) stationsgebouw Antwerpen-Centraal werd gebouwd tussen 1899 en 1905 als kopstation. Het gebouw bestaat uit een stalen perronoverkapping en een stenen stationsgebouw. De stalen perronoverkapping werd ontworpen tussen 1895 en 1899 door ingenieur Clement van Bogaert. De overkapping is 43 meter hoog (hoogte die nodig was om de stoom van de locomotieven op te vangen), 186 meter lang en 66 meter breed en bood ruimte aan 10 kopsporen. Het stenen stationsgebouw (ontvangstgebouw) werd gebouwd tussen 1899 en 1905 door Louis Delacenserie (bijgestaan door Charles Poupaert) in eclectische stijl (een combinatie van stijlelementen uit vroegere perioden). Delacenserie liet zich inspireren door het stationsgebouw van Luzern en het Pantheon in Rome. Het hoogste punt van het station (75 meter) is een grote koepel. Het station werd op 11 augustus 1905 geopend.

In het midden van de twintigste eeuw verkeerde het gebouw in slechte staat. Een mogelijke afbraak werd echter afgewend toen het station omstreeks 1975 de status van beschermd monument kreeg, maar door de maand na maand erger wordende slechte staat van de overkapping, besloot de NMBS op 13 december 1985 dat Antwerpen-Centraal op 31 januari 1986 om veiligheidsredenen zou sluiten als geen besluit werd genomen over de restauratie van de perronoverkapping en gevels. Uiteindelijk werd op 20 december 1985 besloten dat de NMBS de nodige restauratiewerken zou uitvoeren. Die restauratie begon op 24 maart 1986 en duurde tot kort voor de grote ombouw in 1998. Het glas van de overkapping werd vervangen door polycarbonaatplaten, opdat de veiligheid van de reizigers zou worden verzekerd. De fundering van de bogen werd hersteld en waar nodig heropgebouwd. Staal werd gereinigd en opnieuw geschilderd.

Direct bereikbaar vanuit de perrons zijn twee hoge grote eetzalen ingericht. Die aan de stadskant is overdadig gedecoreerd met spiegels en bladgoud. Deze ruimte was ingericht als bar. Na een renovatie is de zaal de bar/restaurant "Le Royal" met zaalbediening.[3] De zaal aan de dierentuinzijde werd tot voor de verbouwing gebruikt als personeelskantine; er zijn plannen er een congres- en vergaderruimte van te maken. Het personeelsrestaurant is heden ingericht in het nieuwe gedeelte op etage -0,5, met uitzicht op de sporen. Bovenaan zijn diverse kantoor- en personeelsruimtes die niet toegankelijk zijn voor het publiek. De grote voorzaal (kathedraal) met marmeren vloer wordt vaak gebruikt voor allerlei evenementen en optredens, waaronder dansdemonstraties. In een hoek aan de stadskant was een telegraaf- en telefoonkantoor ingericht. Dit is nog te zien in de teksten op de gevel.

Het Amerikaanse weekblad Newsweek plaatste het station in februari 2009 bij de wereldtop. De Amerikanen bezochten een aantal prestigieuze stations en kwamen tot de conclusie dat de Antwerpse spoorwegkathedraal een vierde plaats waard is.[4] Station Antwerpen-Centraal werd in 2010 gekozen tot mooiste station van Europa, door bezoekers van StedenTripper.com.[5] In 2014 werd het station door de Brits-Amerikaanse nieuwssite Mashable tot mooiste treinstation uitgeroepen. [6]

Sporen[bewerken]

Het station heeft 14 perronsporen verdeeld over 3 niveaus: het niveau +1 (6 kopsporen; sporen 1, 2, 3, 4, 5 en 6), het niveau -1 (4 kopsporen; sporen 11, 12, 13 en 14) en het niveau -2 (4 perronsporen die op 2 doorgaande sporen uitkomen; sporen 21, 22, 23 en 24).

Noord-zuidverbinding[bewerken]

Antwerpen-Centraal kampte al enkele decennia met een te beperkte capaciteit. Zo waren er te weinig sporen en waren de perrons te kort. Ook het kopmaken van de treinen op het kopstation vergde veel capaciteit.

Sinds mei 1998 werd er in Antwerpen gewerkt aan de noord-zuidverbinding, die in 2006 afgewerkt werd. Tussen Antwerpen-Luchtbal en Antwerpen-Berchem werd een 1200 meter lange tunnel geboord onder Antwerpen en het Centraal Station, waardoor de hogesnelheidstreinen van o.a. de HSL 4 / HSL-Zuid door kunnen rijden zonder in Antwerpen te moeten keren. Dit hele spoorproject kostte ongeveer 1,6 miljard euro.

Het Centraal Station kreeg in 2007 perronsporen op 3 niveaus (zie boven), waarvan +1 het oorspronkelijke niveau was.

Op dit oorspronkelijke niveau +1 werd daarbij het aantal sporen van 10 tot 6 teruggebracht.

Op 23 maart 2007 werd het niveau -2 met de spoortunnel (2 tunnelkokers met elk 1 spoor) feestelijk officieel geopend o.a. in het bijzijn van Vlaams minister voor Mobiliteit Kathleen Van Brempt en burgemeester Patrick Janssens. Op 6 december 2007 werd in aanwezigheid van Sinterklaas en de Antwerpse burgemeester ook niveau -1 geopend.

Treindienst[bewerken]

Internationaal[bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling
Thalys Paris-Nord - Brussel-Zuid - Amsterdam Centraal 1x/(2) uur
Beneluxtrein Amsterdam CS - Den Haag HS - Antwerpen-Centraal - Brussel-Zuid 1x/ uur

Nationaal[bewerken]

Vanaf 14 december 2014

Dagelijks[bewerken]

Treintype Verbinding Spoor
IC 02 Antwerpen-Centraal - Gent - Oostende 2
IC 04 Antwerpen-Centraal - Gent - Kortrijk - Lille-Flandres/Poperinge 1
IC 05 Antwerpen-Centraal - Brussel - Charleroi-Zuid 24
IC 08 Antwerpen-Centraal - Brussel-Nationaal-Luhthaven - Hasselt 6
IC 10 Antwerpen-Centraal - Mol - Hamont/Hasselt 5
IC 30 Antwerpen-Centraal - Turnhout 14
L Antwerpen-Centraal - Aarschot - Leuven 12
L Antwerpen-Centraal - Lokeren 5
L Antwerpen-Centraal - Brussel-Zuid 6 of 12

Week[bewerken]

Treintype Verbinding Spoor
IC 09 Antwerpen-Centraal - Aarschot - Leuven 13
IC 22 Essen - Antwerpen - Brussel 22 & 23
IC 28 Antwerpen-Centraal - Gent-Sint-Pieters 6
IC 31 Antwerpen-Centraal - Brussel-Zuid (rijdt niet in de week tijdens de zomervakantie) 24
L Antwerpen-Centraal - Brussel - Nijvel 5
L Antwerpen-Centraal - Mol 6
L Roosendaal - Antwerpen - Puurs 22 & 23
P Verscheidene diensten, Tijdens de piekuren

Weekend[bewerken]

Treintype Verbinding Spoor
IC 08 Antwerpen-Centraal - Brussel-Nationaal-Luhthaven - Leuven 5
IC 09 Antwerpen-Centraal - Aarschot - Hasselt - Luik-Guillemins 13
IC 22 Antwerpen-Centraal - Brussel - Binche 24
IC 31 Antwerpen-Centraal - Brussel - Charleroi-Zuid 21
L Roosendaal - Antwerpen-Zuid 22 & 23
P Antwerpen-Centraal - Leuven - Heverlee Zondagavond

Ingang Kievitstraat[bewerken]

Met de verbouwing van het station is aan de zuidkant van het station een tweede ingang "Kievitstraat" geopend en werd een bijhorende stationshal opgetrokken. Tussen het oude stationsgedeelte en de Kievitstraat toegang zijn op straatniveau, winkelgalerijen gebouwd. Hier zijn de vroegere diamantwinkels onder het spoorviaduct van de Pelikaanstraat naartoe verhuisd. Daarnaast zijn er drink- en eetgelegenheden, krantenwinkels en andere winkels. Daarenboven werd het nieuwe stationsgedeelte voorzien van een uitgebreide parking die wordt beheerd door de NMBS en rechtstreeks toegang verleent tot de perrons en de ondergrondse spoorweggalerijen.

Het nieuwe stationsgedeelte Kievit werd ontworpen onder leiding van de Belgische ingenieur architect Jacques Voncke en dit in opdracht van Eurostation.

Aansluitend openbaar vervoer[bewerken]

Het Centraal Station is ondergronds rechtstreeks verbonden met de premetrostations Astrid en Diamant waar de tramlijnen 2, 3, 5, 6, 9 en 15 genomen kunnen worden. Bovengronds op het Koningin Astridplein stoppen eveneens de tramlijnen 10, 11, 12 en 24. Vlakbij stoppen ook verschillende stads- en streekbuslijnen in de Pelikaanstraat en op het Koningin Astridplein. Verderop ligt het knooppunt van streekbusvervoer, de Franklin Rooseveltplaats, op loopafstand van het Centraal Station.

Fietsfaciliteiten[bewerken]

Sinds september 2006 heeft het station ook een, deels bewaakte, ondergrondse fietsenstalling (onder het Koningin Astridplein) met plaats voor 1000 fietsen, een kiss & ride-zone en een parkeerplaats voor auto's.

In mei 2007 is aan deze ondergrondse fietsenstalling het fietspunt opengegaan. Waar er, specifiek voor Antwerpen, naast toeristenfietsen ook een 700-tal gele studentenfietsen verhuurd worden.

De capaciteit van de fietsenstalling is in het voorjaar van 2009 verhoogd met nog eens 250 extra stallingsplaatsen onder het Koningin Astridplein. Tegelijkertijd is ook de ondergrondse fietsenstalling aan de kant "Kievit" geopend, goed voor nog eens 400 extra plaatsen. Fietsen die toch bovengronds tegen palen of hekken worden geparkeerd, worden regelmatig weggehaald door de diensten van het fietspunt, in samenwerking met de politie.

Er zijn 5 Velostations in de nabijheid van het station. Twee daarvan bevinden zich op het Astridplein, twee aan het Kievitplein en het overige op de De Keyserlei.

Tariefzone[bewerken]

Bij zowel het binnenlandse als het SCIC-NRT-tarief behoren tot één tariefzone: Antwerpen-Berchem, Antwerpen-Centraal, Antwerpen-Dam, Antwerpen-Luchtbal, Antwerpen-Noorderdokken, Antwerpen-Oost, Antwerpen-Zuid.[7]

Trivia[bewerken]

 • Het station is het decor voor tal van films, met als bekendste voorbeeld de openingsscène van De zaak Alzheimer, waarin seriemoordenaar Ledda aankomt vanuit Frankrijk. Ook in buitenlandse producties weet men het station te smaken. Zo diende het bijvoorbeeld als decor in een aflevering van de Britse serie Poirot, waarin Antwerpen-Centraal doorgaat voor een Brussels station.
 • Toen Koning Leopold II in 1905 het station kwam heropenen en het voor het eerst zag, viel hem de grootte kennelijk tegen. Zijn eerste reactie was dan ook: "C'est une petite belle gare." (Het is een leuk, klein stationnetje.)[bron?]
 • De op gewelven gebouwde verhoogde spoorberm wordt in het Antwerpse 'de centers' genoemd. Mogelijkerwijze afkomstig van het Franse 'cintre', boog.
 • Het station vormt het decor voor het begin van Austerlitz, een boek van W.G. Sebald.

Galerij[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. De bron voor de gegevens is NMBS Mobility – Reizigerstellingen. De tellingen worden meestal uitgevoerd in de maand oktober: gedurende 9 opeenvolgende dagen (5 werkdagen en de 2 omliggende weekends) worden dan door het stations- en treinbegeleidingspersoneel visuele tellingen verricht. De methode bestaat erin het aantal in- en uitstappende reizigers te tellen in alle stations en stopplaatsen en dit voor alle treinen van het binnenlands verkeer. Het getal naast het kopje 'weekdag' slaat op het gemiddeld aantal opstappende (dus niet het aantal afstappende) reizigers op een weekdag (maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag opgeteld gedeeld door vijf), zaterdag en zondag staan apart vermeld.
 2. Noord-zuidverbinding Antwerpen is geopend, deredactie.be
 3. Bestand:Le Royal café-bar-restaurant in Antwerpen Centraal I.jpg
 4. Stations: A Destination That Matches the Journey, Newsweek.com, 10 januari 2009.
 5. De mooiste stations van Europa, StedenTripper.com, 22 september 2010.
 6. De standaard - Antwerpen Centraal is mooiste Station ter wereld
 7. B-rail - Vervoersvoorwaarden NMBS Mobility